Olej rokitnikowy na twarz - jakie ma właściwości?

2022-04-07
Olej rokitnikowy na twarz - jakie ma właściwości?

Naturalna pielęgnacja skóry to nie tylko nowy trend w świecie kosmetycznym. To również nowy sposób patrzenia na produkty, który nakładamy na skórę. Dzięki niej patrzymy na swoje wybory o wiele świadomiej. Poszukujemy kosmetyków, które przyniosą nam realne efekty, a ich składy nie będą nas straszyć pełną tablicą Mendelejewa. Pragniemy, aby składy te były czyste i zawierały wyłącznie niezbędne substancje, których pochodzenie jest znane. Jednym ze sposobów na pilnowanie czystości swojej pielęgnacji jest korzystanie z naturalnych produktów. Ich najlepszym przykładem są oleje roślinne. Jeden z nich poznamy dzisiaj – olej rokitnikowy z pewnością was zaskoczy swoimi wszechstronnymi zdolnościami!

Skąd wywodzi się rokitnik?

Można powiedzieć, że łacińska nazwa rokitnika jest skrótem jego historii. W czasach Aleksandra Wielkiego, wojujący żołnierze zauważyli, że ich konie zaczęły jeść nieznany owoc. Odkąd zaczęły się nim posilać po kilku dniach wróciły do sił, a ich sierść zaczęła się zdrowo błyszczeń. Żołnierze również zaczęli spożywać owoc i po paru dniach wróciły im siły witalne. Od tamtej pory rokitnik po łaciński nosi nazwę Hippophae – „błyszczący koń”, od greckiego słowa Hippos (koń) oraz Phâo (błyszczeć). Do łacińskiej nazwy dołączono przymiotnik rhamnoides, oznaczający „zwyczajny/pospolity”. Aleksander Wielki po tym, jak się dowiedział o niesamowitych właściwościach rokitnika, sprowadził roślinę do Europy. Nie tylko te historyczne ludy wykorzystywały właściwości rokitnika. Był on równie popularny w Mongolii, Chinach, Himalajach oraz w Rosji, gdzie spełniał swoje lecznicze działania. Stosowano go w celu leczenia chorób przewodu pokarmowego, astmy czy chorób skóry. 

Gdzie spotkasz krzew rokitnika i jak on wygląda?

Naturalne występowanie rokitnika to doliny rzek oraz morskie wybrzeża na terenie Europy oraz Azji. W Polsce możemy go spotkać na wydmach i klifach w pobliżu Bałtyku, ale również w Pieninach. Inne kraje, które szczególnie lubują się w rokitniku to Chiny, Niemcy oraz Rosja. Jeżeli spotkasz tę roślinę w ogrodzie sąsiada nie bądź zdziwiony! Rokitnik stał się coraz bardziej rozchwytywany, ponieważ stanowi on piękną roślinę ozdobną, a jego owoce świetnie nadają się do domowych przetworów.  Jeżeli ty również chcesz wzbogacić swój ogród działkowy o krzew rokitnika, bez problemu znajdziesz jego sadzonki w sklepach ogrodniczych.

Rokitnik należy do rodziny oliwnikowatych, występuje najczęściej w formie krzewów, a niekiedy przyjmuje postać małych drzew. Jego wysokość również może być różna, od małych krzaczków 1,5 metrowych po wysokie drzewa 6-7 metrowe. Krzewy rokitnika charakteryzują się rozgałęzieniem oraz ciernistością. Porastają je liście o lancetowatym kształcie w kolorach szarozielonych oraz z włoskami od spodu. Można powiedzieć, że swoim wyglądem jest podobny do krzaczastych gatunków wierzb.

To, co w nim najbardziej charakterystyczne to owoce. Rokitnik możemy również spotkać pod nazwą „złoto Syberii” lub „rosyjski ananas”. Nazwy te nawiązują do wyglądu owoców oraz ich sposobu wzrostu. Jak rozpoznać owoce rokitnika? Są to drobne kuleczki o pomarańczowym zabarwieniu w rozmiarze oliwek.  Podczas wzrostu „oblepiają” gałęzie, przez co tworzą zwarte skupiska. Rokitnik wypuszcza również kwiaty, jednak nie tworzą one tak spektakularnego efektu jak owoce. Są zielonobrunatne, drobne i gęsto rosnące.

Olej rokitnikowy – powstawanie, skład

Olej rokitnika może powstawać z pestek bądź z pulpy owocowej. W przypadku pestek, są one oddzielane od rośliny, następnie suszone i oczyszczane, aby finalnie wytłoczyć z nich olej. Wyróżnia się on wysoką gęstością oraz żółtą barwą. Olej wykonany z pulpy owocowej przyjmuje bardziej pomarańczowy kolor. Ten rodzaj oleju będzie droższy od oleju tłoczonego z pestek. Najczęściej możemy spotkać oleje łączące w sobie obie metody. W zależności od tego, jaką metodą zostaje wykonany olej, który wybierzesz, tak mogą się zmieniać substancje odżywcze, które zawiera gotowy produkt. Pulpa wyróżnia się dużą ilością karotenoidów, witaminy E, kwasu linolowego, kwasu linolenowego oraz kwasu oleopalmitynowego. W przypadku oleju z nasion skład ten zawiera: nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, oleinowy) oraz palmitynowy kwas nasycony. W przypadku składników występujących w obu przypadkach, możemy mówić o zawartości: flawonoidach, garbnikach, związkach fenolowych, witaminie A, witaminie B, witaminie C (kwas askorbinowy), kwasach tłuszczowych omega-3, omega-6, omega-9, fitosterolach, cukrach, błonniku, tokoferolach, białku oraz składnikach mineralnych.

Właściwości oleju rokitnikowego

Jedną z najpopularniejszych właściwości oleju rokitnikowego jest oddziaływanie na spowolnienie procesów starzenia się skóry. Posiada on wiele składników, które wykazują się działaniem przeciwutleniającym, inaczej zwanym antyoksydacyjnym, czyli hamującym negatywny wpływ wolnych rodników na skórę. Oprócz działania przeciwzmarszczkowego, antyoksydanty działają również regenerująco.

Drugie bogactwo oleju to witamina C. Wspomaga ona działanie przeciwutleniające, a także wyrównuje kolor skóry oraz chroni ją przez negatywnym wpływem promieniowania słonecznego. Olej rokitnikowy będzie odpowiednim kosmetykiem nie tylko dla osób ze skórą dojrzałą lub z oznakami starzenia. To także odpowiedni produkt do stosowania na cerę trądzikową i tłustą. Dzięki niemu praca gruczołów łojowych zostanie uregulowana, a trądzik zminimalizowany. Dodatkowo wyrówna on koloryt skóry, szczególnie gdy zmagasz się z przebarwieniami potrądzikowymi.

Sprawdź, jak ukryć blizny potrądzikowe makijażem!

Rokitnik słynie ze swoich niesamowitych zdolności regeneracyjnych. Można go stosować na różnorodne rany, wysypki, zaczerwienienia czy otarcia – zregeneruje skórę, przyspieszy jej gojenie, a także doda właściwości antybakteryjnych oraz przeciwzapalnych.

Jak wykorzystać olej z rokitnika w codziennej pielęgnacji?

Nasz stan skóry niekiedy potrafi się nagle mocno pogorszyć. Zła reakcja na kosmetyk, gorsza pogoda, złe odżywianie - cera potrzebuje wówczas zastrzyku substancji odżywczych. Jeżeli zmagasz się z chwilowym pogorszeniem stanu skóry być może olejowanie twarzy olejek rokitnikowym pomoże ci! Po zakończonej pielęgnacji wieczornej nałóż olej. Możesz to zrobić miejscowo na zaognione zmiany skórne lub na całą twarz. Cienką warstwę oleju pozostaw na całą noc. Rano bardzo dokładnie umyj twarz, najlepiej żelem, który zapewnia o domywaniu olei. Jeżeli posiadasz wysoce reaktywną skórę, która łatwo ulega zapychaniu, najpierw sprawdź, jak zareaguje ona na działanie oleju. Do swojej codziennej maski w kremie dodaj parę kropli oleju z rokitnika. Zyskasz ogrom dodatkowych właściwości pielęgnacyjnych, a także zobaczysz jak twoja skóra reaguje na olej.

Z wszechstronnego działania oleju możemy korzystać nie tylko na twarzy! Skóra całego twojego ciała potrzebuje czasami mocniejszej dawki regeneracji, uelastycznienia oraz odnowy. Dodaj do swojego balsamu nawilżającego olej i pozostaw mieszankę na skórze na całą noc. Rano twoja skóra na pewno odwdzięczy się gładkością!

Rokitnik jest rośliną, która dobrze oddziałuje nie tylko na skórę, ale również na włosy. Dzięki niej cebulki włosów zostają wzmocnione, a co za tym idzie same włosy nie wypadają. Oprócz tego wspomaga on regenerację skóry głowy oraz zniwelowanie łupieżu. Włosy po stosowaniu oleju z rokitnika stają się bardziej sprężyste, błyszczące oraz mocniejsze. Najłatwiejszym sposobem na wdrożenie oleju do pielęgnacji jest dodanie go do swojej odżywki. Przy mocno zniszczonych włosach polecamy wykorzystanie metody olejowania włosów. Nałóż olej na całą długość włosów oraz na skórę głowy i pozostaw go na czas uzależniony od stopnia zniszczenia włosów – tym dłużej, im bardziej zniszczone. Następnie zmyj go szamponem, najlepiej dwa razy.

Olej z rokitnika może się również okazać świetnym remedium na zniszczone dłonie, stopy, a także skórki wokół paznokci. Jego silnie właściwości regeneracyjne oraz wspomagające gojenie ran będą strzałem w dziesiątkę. Okłady z oleju możesz zostawiać na całą noc, kiedy to w naskórku zachodzą najbardziej wzmożone procesy regeneracyjne.

Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 2144 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-01-23
Polecam
2023-01-21
Szybko sprawnie jestem zadowolona

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Wykorzystujemy je między innymi w celach zapewnienia prawidłowego działania mechanizmu składania zamówień, analizie aktywności użytkowników na stronie, celach statystycznych czy dostarczania im spersonalizowanych reklam opartych na aktywności użytkowników na stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgadzam się
pixel