Co to jest baking twarzy i dlaczego ta metoda zawładnęła światem makijażu?

2021-11-15
Co to jest baking twarzy i dlaczego ta metoda zawładnęła światem makijażu?

Baking to trend, który szturmem wbił się na makijażowe salony i ani myśli z nich znikać. Od jakiegoś czasu ta metoda wykonywania makijażu podbija serca makijażystów, wizażystów i osób, które nie mają do czynienia z makijażem profesjonalnym. Baking pokochali dosłownie wszyscy. Wypiekanie twarzy, jak mówi bezpośrednie tłumaczenie pojęcia „baking”, poza tym, że w świetny sposób utrwala makijaż na długie godziny, sprawia także, że cera jest dużo bardziej gładka, rozjaśniona, wykonturowana. Stosując baking można odmienić swój makijaż diametralnie, uwypuklając elementy twarzy na których nam zależy i ukrywając z kolej te, które chcielibyśmy, aby nie rzucały się w oczy.

Baking twarzy – jak to się zaczęło?

Baking to odkrycie, z którego na co dzień i przy okazji specjalnych wydarzeń korzysta wiele kobiet. Niewiele z nas ma jednak świadomość, jak to wszystko się zaczęło. Otóż, jak się okazuje, ten popularny trend makijażowy zawdzięczamy środowisku drag queens. Oczywiście, później zaczęły stosować go gwiazdy i influencerzy, dzięki czemu stał się tak popularny. Początkowo wykorzystywany przez celebrytów, jak chociażby Kim Kardashian, w tym momencie króluje także na polskich salonach, a urodowe YouTuberki i YouTuberzy, każdego dnia uczą nas w swoich tutorialach video, jak poprawnie robić baking i jakie pudry do bakingu najlepiej wybierać.  

Baking – co to jest i czy warto go stosować?

Baking to tak zwane „zapiekanie makijażu”, które polega na pokryciu pomalowanej już mokrymi kosmetykami twarzy transparentnym pudrem sypkim, odczekaniu chwili i zmieceniu wszystkiego puchatym, delikatnie miękkim pędzlem do pudru. Puder najlepiej aplikować na twarz przy pomocy gąbeczki do makijażu. Świetnie sprawdzą się w tej roli różnego typu gąbki w kształcie jajka. Wśród naszych faworytów z pewnością znajdzie się IBRA BLENDER SPONGE Make-Up, a także Eveline Professional Magic Blender.  

Baking – zalety

Po co wykonywać tę czynność i właściwie czemu służy baking? Po pierwsze, ma on przedłużać trwałość nałożonego na twarz makijażu. Wypiekanie sprawia, że makijaż jest nie do zdarcia, dokładnie tak samo jak nie do wykończenia są wypiekane pudry, róże do policzków czy cienie. Dodatkowo, baking jest świetnym uzupełnieniem konturowania twarzy. Dzięki niemu jest ono zdecydowanie bardziej wyraźne, mocne. Twarz nie wydaje się płaska. Nakładając transparentny puder blisko krawędzi bronzera na nosie i policzkach sprawiamy, że twarz nabiera trójwymiarowego efektu. Miejsca, w których nałożony jest bronzer giną w tle. Te, na których zaaplikowaliśmy puder wydają się jakby wyciągnięte na pierwszy plan. Nie można nie wspomnieć o tym, jak przydatny okazuje się być baking twarzy, podczas wykonywania skomplikowanego makijażu oka, z wykorzystaniem wielu, różnokolorowych cieni. Puder do bakingu jest swego rodzaju ochroną, pomalowanej już twarzy, przed osypywaniem się cieni. Po skończonym makijażu oka wystarczy jednym ruchem dłoni zmieść puder spod oczu, a ewentualny osyp zejdzie razem z nim. Jeśli jesteście fankami makijażu smokey eye, koniecznie zaprzyjaźnijcie się z tą metodą. Kolejnym z atutów tego podbijającego branżę makijażową trendu jest wygładzający efekt, jaki daje baking. Kiedy puder, pod wpływem temperatury naszego ciała zaczyna się „topić”, łączy się trwale z podkładem wygładzając cerę i sprawiając, że wydaje się ona wówczas nieskazitelna. Oczywiście, nie można zapomnieć o matowieniu. Puder transparentny nałożony na newralgiczne miejsca twarzy będzie matował i chronił ją przed wyświecaniem się w ciągu dnia.  

Czy baking jest dla wszystkich?

Nie! Baking to metoda, która nie sprawdzi się u wszystkich. Niestety, bo efekt może być spektakularny, powinny zrezygnować z niego osoby będące właścicielami skór przesuszonych i mocno odwodnionych. W ich przypadku baking twarzy zamiast zrobić wrażenie, podkreśli wszystkie suche skórki i efekt przesuszenia będzie widoczny dużo bardziej niż przed nałożeniem na twarz makijażu.  

Jakich produktów potrzebujesz, by poprawnie wykonać baking twarzy?

Do wykonania w poprawny sposób bakingu twarzy, koniecznie zaopatrz się w:

  • miękki i duży pędzel do pudru, np. Hakuro H53,
  • gąbeczkę do makijażu w kształcie jajka,
  • podkład oraz korektor dopasowany do twojego typu cery,
  • utrwalający puder transparentny sypki.

Najlepszy puder do bakingu – jaki wybrać? TOP5 pudrów do bakingu.

Propozycji, jakie przygotowały dla swoich klientów marki kosmetyczne, jest sporo, dlatego z pewnością będziecie mieli w czym wybierać. Przed Wami pudry do bakingu, na które naszym zdaniem powinniście zwrócić uwagę.

  1. Sypki puder do twarzy Lace - Makeup Revolution Baking Powder
    Puder od Makeup Revolution to propozycja dla wszystkich, którym zależy, by ich makijaż wyglądał idealnie przez cały dzień. Cechują go właściwości utrwalające i matujące. Dzięki temu, że świetnie stapia się z cerą – przedłuża trwałość makijażu. W opakowaniu znajdziemy aż 32g produktu, który zabezpieczony jest kratką dozującą, zapobiegającą powstawaniu ewentualnych grudek. Długotrwały mat, poręczne opakowanie i atrakcyjna cena – to nie wszystkie atuty, jakie posiada ten puder do bakingu.

  2. Puder bananowy I Heart Revolution Loose Baking Powder Banana
    Hit, który proponuje nam marka I Heart Revolution to produkt genialny pod każdym względem. W 22g opakowaniu znajdziecie nie tylko idealny do bakingu puder, który ma lekką, jedwabistą konsystencję, ale także słodki, delikatny zapach banana, dzięki któremu poranny makijaż będzie jeszcze bardziej przyjemny. Puder bananowy sprawdza się do utrwalania podkładów, ale także korektorów płynnych i tych typu kamuflaż. Ma delikatnie żółty kolor, więc z pewnością polubią go osoby o śniadej cerze. Puder jest mocno zmielony i ma niezwykle przyjemną formułę, z którą z pewnością się polubicie.

  3. Sypki Puder Transparentny IBRA Makeup
    Puder, który polubią posiadaczki każdego typu cery. Nadaje się do bladziochów, a jego atutem jest fakt, że nie oksyduje po nałożeniu. Jeśli macie problem z tym, że Wasz puder ciemnieje na twarzy, koniecznie wypróbujcie propozycję marki IBRA. Puder cudownie i delikatnie pachnie, solidnie matuje, nie tworząc przy tym efektu maski lub tzw. „ciastka na twarzy”. Jest trwały i dobrze łączy się z mokrymi produktami do makijażu innych producentów.

  4. Puder bananowy Eveline Matt My Day
    Kolejna bananowa propozycja, tym razem z asortymentu marki Eveline Cosmetics. Jest to opcja wegańska, nie testowana na zwierzętach. Jeśli ten aspekt w produktach kosmetycznych ma dla Was znaczenie, koniecznie zapoznajcie się z tym produktem. Puder bananowy Eveline Matt My Day skutecznie ukrywa ewentualne niedoskonałości cery, poprawia jej koloryt, a także redukuje powstawanie sebum. Jest to produkt, który bez obaw możecie stosować na całą twarz. Jego lekka konsystencja, nieziemski zapach, duża wydajność i konkurencyjna cena to tylko niewielka część plusów, które posiada.

  5. Puder fixujący Fix & Matt marki AFFECT
    Fantastyczna jakość, genialne działanie w połączeniu z rewelacyjną trwałością – tak w kilku słowach opisać można puder fixujący, który proponuje swoim klientom marka AFFECT. Fix & Matt to puder, który idealnie sprawdza się na sesjach fotograficznych i podczas wielkich wyjść. To świetna propozycja dla wszystkich szukających pudru na ślub. Doskonale sprawdza się na cerach problematycznych i mocno przetłuszczających się, nie przesuszając ich. Produkt jest bardzo wydajny i nie bieli twarzy, co ma znaczenie podczas robienia zdjęć. Sprawdza się w każdych warunkach pogodowych, nawet upalnym latem. W jego składzie znajdziecie skrobię ryżową, która zagwarantuje Wam, że makijaż w niezmienionym stanie przetrwa wiele długich godzin.  

Jak wykonać baking twarzy – tutorial.

Pierwszy krok to przygotowanie cery na nałożenie na nią trwałego, mocnego makijażu. Zacznijcie od dokładnego umycia twarzy delikatnym produktem, który absolutnie jej nie podrażni, a następnie zaaplikujcie bogaty, mocno nawilżający krem, który lubi się z waszym podkładem. Podkład nie może się na nim „ślizgać” lub „ważyć”. Gdy krem się wchłonie możecie przejść do nakładania podkładu oraz korektora. Do ich aplikacji wykorzystajcie lekko zwilżoną gąbkę. Gdy baza pod puder do bakingu jest już gotowa, a w waszych zmarszczkach nie ma nadmiaru zbierających się kremowych produktów, wysypcie na wieczko pudru odrobinę produktu i zanurzcie w nim gąbeczkę. Stemplującymi ruchami, dociskając gąbeczkę do twarzy nakładajcie puder w miejsca, które chcecie utrwalić. Skupcie się przede wszystkim na strefie pod oczami oraz strefie T – broda, nos, policzki, czoło. Zostawcie produkt na około 5-10 minut. W tym czasie możecie wykonać resztę makijażu, tzn. wykonturować policzki, pomalować oczy, wykonać makijaż brwi. Po upływie około 10 minut, przy pomocy puchatego pędzla usuńcie z twarzy nadmiar pudru i zaaplikujcie na nią róż do policzków oraz ulubiony rozświetlacz. My uwielbiamy efekt, jaki zostawia na skórze rozświetlacz marki Bourjois - Le petit Strober 00 Universal Glow. Koniecznie go przetestujcie! Ostatni krok i kropka nad i to spryskanie twarzy fixerem do makijażu, który sprawi, że kosmetyki stopią się ze sobą, efekt pudrowości zniknie, a twarz nabierze bardziej naturalnego wyglądu.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 2186 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-02-06
OK.
2023-02-06
Wszystko ok

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Wykorzystujemy je między innymi w celach zapewnienia prawidłowego działania mechanizmu składania zamówień, analizie aktywności użytkowników na stronie, celach statystycznych czy dostarczania im spersonalizowanych reklam opartych na aktywności użytkowników na stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgadzam się
pixel