darmowa dostawa od 150,00 zł
14 dni na zwrot
Wysyłka w 1-2 dni
2023-02-01

Lanolina i jej wpływ na skórę. Czy każdy może ją stosować?

Lanolina i jej wpływ na skórę. Czy każdy może ją stosować?

Lanolina to wosk zwierzęcy owczego pochodzenia. Pozyskiwana jest ona w procesie oczyszczania owczej wełny. Działa silnie nawilżająco. Chroni skórę przed przesuszeniem i genialnie ją natłuszcza. Zabezpiecza włosy i przyśpiesza gojenie niewielkich ran. Ma ona również szereg leczniczych właściwości. Potencjał lanoliny już wiele lat temu odkryli producenci kosmetyków, którzy zaczęli dodawać ją do swoich produktów. Dlaczego lanolina tak chętnie dodawana jest do różnego rodzaju balsamów do ciała, kremów do twarzy czy masek do włosów? Jakie ma właściwości, gdzie znalazła zastosowanie i co warto o niej wiedzieć? Koniecznie zostańcie z nami do końca – z chęcią przybliżymy Wam ten temat.

Lanolina – co to jest?

Lanolina jest w 100% naturalnym – rozpuszczalnym w tłuszczach - woskiem zwierzęcego pochodzenia o strukturze zbliżonej do ludzkiego łoju. Świetnie wnika w skórę i bez problemu może dostać się to naszego krwioobiegu. To właśnie dzięki tej właściwości tak często dodaje się ją np. do różnego rodzaju maści. Lanolina pozyskiwana jest z owczej wełny, a szczególnie z wełny owiec merynosowych. Jest ona produkowana przez gruczoły łojowe, które posiadają na swoim ciele owce. W jej składzie znajdują się:

  • estry alkoholi,
  • estry kwasów tłuszczowych.

Ciekawostka! Lanolina chroni owce przed zimnem oraz wodą. Pomaga wełnie zachować wodoodporność!

Jak powstaje lanolina?

Lanolina produkowana jest w dość prosty sposób, jednak proces ten składa się z kilku etapów, których nie można pominąć. Na początku owcza wełna jest myta, a później suszona. Aby wyprodukować lanolinę trzeba usunąć z niej wszystkie zanieczyszczenia. Na kolejnym etapie wełnę poddaje się czesaniu i zgrzebleniu. Przygotowana w ten sposób, surowa jeszcze wełna poddawana jest w kolejnych krokach prasowaniu i moczeniu. Proces moczenia wełny w gorącej wodzie ma na celu rozpuszczenie znajdujących się na powierzchni włókien tłuszczy oraz białek. Roztwór powstały z moczenia wełny oczyszcza się z odpadów w postaci amoniaku, soli i innych. Po ich usunięciu otrzymuje się czystą lanolinę, która w zależności od tego jak jest później traktowana może być wykorzystywana w farmacji lub w branży beauty.

Lanolina – jakie rodzaje wyróżniamy?

Wyróżniamy trzy rodzaje lanoliny. Są to:

1. Lanolina bezwodna, która w swoim składzie nie ma absolutnie żadnych cząsteczek wody. Lanolina tego typu nie jest wykorzystywana w kosmetyce, ponieważ dla naszej skóry jest ona bez znaczenia. W żaden sposób na nią nie oddziałuje. Nie nawilża, nie odżywia, nie nawadnia.

2. Lanolina uwodniona, która w swoim składzie ma około 20% wody i znalazła zastosowanie w branży kosmetycznej. Działa nawilżająco na skórę twarzy i ciała, jednak nie stosuje się w celach leczniczych.

3. Lanolina czysta, która ma w składzie aż 80% wody, świetnie nawilża, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Działa mocno nawadniająco!

Jak wygląda lanolina?

Lanolina to stosunkowo gęsta substancja, która ma kolor pomiędzy żółtym, a brązowym. Jej zapach jest lekko alkoholowy. Zanika on jednak, kiedy podda się lanolinę odpowiedniej obróbce termicznej. Mówiąc o właściwościach lanoliny warto nadmienić, że topi się ona już w około 38 stopniach Celsjusza.

Lanolina w kosmetykach

Lanolina to pozyskiwana z owczej wełny substancja o konsystencji wosku. Ma świetne właściwości nawilżające, co zauważyli producenci kosmetyków, którzy postanowili dodawać ją do swoich produktów. Lanolinę znajdziecie w mnóstwie różnych kosmetyków. Jest ona dodawana do kremów, balsamów, szamponów i odżywek do włosów, żeli oraz peelingów pod prysznic, mydeł, a nawet pomadek do ust. Nasza ulubiona pomadka do ust z lanoliną to pomadka do ust marki Bell Classic w numerze 204 – koniecznie ją przetestujcie. Na ustach prezentuje się pięknie!

Lanolina – właściwości

Lanolina swoim składem przypomina warstwę lipidową ludzkiego naskórka. Są w niej - jak wspominaliśmy wyżej - estry, kwasy tłuszczowe, a także nienasycone alkohole. To właśnie temu składowi zawdzięcza ona swoje właściwości. Jakie? Oto one!

  • Lanolina wykazuje działanie nawilżające.  
  • Zabezpiecza skórę przed szkodliwych wpływem czynników zewnętrznych.
  • Chroni skórę przed keratynizacją.
  • Działa zmiękczająco.
  • Ma właściwości uelastyczniające skórę.
  • Ma działanie wygładzające.
  • Działa łagodząco.  
  • Przyspiesza gojenie się różnego rodzaju ran.

Ciekawostka! Lanolina jest doskonałym stabilizatorem. Dodawana do kosmetyków zapobiega ich rozwarstwianiu się.

Lanolina – gdzie znalazła zastosowanie

Lanolina to bardzo popularny składnik dodawany do kosmetyków. Zabezpiecza skórę przed wiatrem oraz mrozem i dlatego tak chętnie dodawana jest do kremów do twarzy na zimę. To jednak nie jedyne zastosowanie lanoliny. Działa ona kojąco, nawilżająco. Wspiera gojenie się drobnych ran i zmniejsza związany z nimi ból. To właśnie dlatego znalazła ona zastosowanie w maściach i kremach na brodawki. Lanolina to sprzymierzeniec kobiet karmiących, których brodawki są poranione. Jeżeli jesteście w ciąży lub niedawno urodziłyście, koniecznie zaopatrzcie się w tubkę kremu do pielęgnacji brodawek sutkowych (np. A-pectus Cream), który ukoi ból związany z podrażnionymi sutkami i ułatwi Wam karmienie bobasa. Nie zapominajmy o tym, że lanolina to składnik kosmetyczny, który ma także świetny wpływ na suche łokcie, kolana i pięty. Znajdziecie ja w mnóstwie kremów i masek do stóp. Silnie je nawilża i chroni przed nadmiernym narastaniem naskórka. Jeśli szukacie dobrego kremu do stóp, w składzie którego jest właśnie silnie nawilżająca lanolina, koniecznie przetestujcie krem do stóp z mocznikiem 15% Silcare Nappa lub krem do stóp z mocznikiem 30% Kosmed.

Czy każdy może stosować kosmetyki z lanoliną? Przeciwwskazania do stosowania lanoliny

Lanolina to składnik, który może uczulać. Nie zdarza się to często, ale się zdarza. Skutki uboczne stosowania lanoliny u osób uczulonych to świąd, pokrzywka, obrzęk, podrażnienie oczu. Jeśli macie tendencję do alergii polecamy Wam przed zaaplikowaniem produktu z lanoliną na skórę wykonać próbę uczuleniową. Jeśli jej nie wykonaliście i lanolina Was uczuliła – jak najszybciej skonsultujcie się w dermatologiem.  

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 3750 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-12
Super polecam
2024-07-12
oK!
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel