Mocznik w kosmetyce – właściwości, działanie, przeciwwskazania

2022-04-20
Mocznik w kosmetyce – właściwości, działanie, przeciwwskazania

W kosmetologii możemy wyróżnić kilka składników, których odkrycie stanowczo zmieniło oblicze produktów kosmetycznych. Są to substancje, posiadające niezwykle pozytywne działania dla skóry, które mało co potrafi przebić. Składniki te to również gwarant dla nas, konsumentek, że dany produkt kosmetyczny spełni oczekiwania oraz realnie wpłynie na stan skóry. Jedną z takich kosmetycznych perełek jest mocznik. Słyszymy o nim bardzo często, jednak ile z nas wie, czym on tak naprawdę jest i jak działa? W poniższym artykule dowiesz się, jakie jest pochodzenie substancji, jakimi właściwościami cechuje się mocznik, dla kogo będzie on odpowiedni, ale również dla kogo jest przeciwskazany. Na koniec poznamy ciekawe produkty z jego zawartością. Zaciekawiona? W takim razie nie ma na co czekać i zapraszamy do lektury!

Mocznik w kosmetyce – podstawowe informacje

Kupując kosmetyk z zawartością mocznika, warto na początek sprawdzić, ile wspomnianej substancji jest w składzie. Jak to zrobić? Każdy z kosmetyków posiada skład INCI, czyli International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Kolejność wymienionych substancji wskazuje na użytą ilość składnika w formule produktu. Mocznik występuje w INCI pod nazwą Urea. Dla bardziej ciekawych wiedzy podajemy również jego wzór chemiczny: H2NCONH2.

Mocznik to substancja, która naturalnie występuje w organizmie człowieka. Jest to związek chemiczny, który nie tylko wydalasz wraz z moczem i potem, ale również jest on składnikiem warstwy rogowej naskórka. Mocznik, który spotykamy w kosmetykach nie ma pochodzenia ludzkiego lub zwierzęcego. Jest on tworzony syntetycznie i przyjmuje formę białego, krystalicznego proszku, który jest bezwonny. Stał się on niezwykle popularnym i rozchwytywanym składnikiem kosmetyków, ponieważ odgrywa w naszej skórze oraz organizmie bardzo ważną rolę.

Jedna z postaci mocznika występuje w składzie NMF,  czyli Natural Moisturising Factor, która najczęściej jest nazywana naturalnym czynnikiem nawilżającym. NMF to kompozycja związków naturalnie występujących w warstwie rogowej skóry. Stanowi ona 30% całkowitej masy wspomnianej warstwy. Dzięki niej skóra utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia, ale również elastyczności i ogólnego wyglądu skóry. Jednym ze składników NMF jest mocznik, który stanowi 7% jego składu. Ilość ta przekłada się na 1% zawartości mocznika w całej masie naskórka. Mimo, że może się wydawać, że jest to mała wartość ma ona niezwykle duże znaczenie, a sam mocznik to jedna z najbardziej wartościowych substancji. Niestety wraz z wiekiem możemy zauważyć spadek zawartości mocznika w organizmie, dlatego należy go aplikować zewnętrznie tak by jego dobroczynne działanie towarzyszyło nam przez całe życie na takim samym poziomie.

Mocznik – zastosowanie w kosmetyce i jego właściwości

Może czas na nieco więcej konkretów - Jak właściwie mocznik wpłynie na twoją skórę?  Zastosowań tych jest naprawdę dużo, dlatego najlepiej rozbić je na konkretne właściwości dedykowane poszczególnym typom skóry. W ten sposób sprawdzisz czy możesz stosować tą substancję dla swojej cery. Jest to jednak bardzo uniwersalny środek, który posiada naprawdę mało przeciwwskazań do używania, ale o tym dowiesz się jeszcze później. Przejdźmy teraz do właściwości mocznika!

Skóra sucha, wrażliwa, łuszcząca się

Pierwsza grupa typów cer jest największa, ponieważ to dla niej mocznik oferuje najwięcej właściwości. Można powiedzieć, że to jest to substancja tak naprawdę stworzona dla tego typu cer. Podstawowym działaniem, jakie oferuje mocznik jest nawilżanie. Wynika to z właściwości substancji, ponieważ jest ona humektantem. Składniki należące do tej grupy cechują się przeciąganiem wody do wnętrza skóry oraz utrzymywaniem jej. Oprócz higroskopijności, mocznik pochłania wilgoć oraz powoduje silne nawilżenie skóry. Wszystko to razem sprawia, że woda nie ucieka i wyparowuje, tylko zostaje wykorzystana w naskórku.

Skóra skłonna do przesuszania się charakteryzuje się słabszą barierą ochronną naskórka. Dzieje się tak, ponieważ nie produkuje ona wystarczającej ilości sebum, które chroni naskórek przed szkodliwą działalnością czynników zewnętrznych. To sprawia, że skóra sucha jest niezwykle narażona i podatna na podrażnienia. Aby tego uniknąć warto stosować kosmetyki z mocznikiem. Dzięki niemu bariera ochronna skóry zostaje wzmocniona, a sam mocznik posiada również pozytywny wpływ na enzymy, lipidy oraz peptydy przeciwdrobnoustrojowe zawarte w skórze.

Jeżeli zmagasz się z problemem suchości i łuszczenia skóry, dobrze wiesz jak ważna jest moc przenikania substancji aktywnych w głąb skóry. Przenikanie to warunkuje najczęściej skuteczność kosmetyków. Mocznik jest świetnym pomocnikiem dla skóry, ponieważ wpływa on na polepszenie przepuszczalności warstwy rogowej, która najbardziej odpowiada za przetransportowanie składników do wnętrza skóry. Dodatkowe właściwości złuszczające mocznika tylko zwiększą wspomnianą przepuszczalność.

Skóra trądzikowa

Zmiany trądzikowe bywają bardzo bolesne, dlatego warto pielęgnować ten typ skóry substancjami o działaniu łagodzącym. Mocznik jest jedną z nich! Sprawia, że stany zapalne zostają wyciszone i zmniejszone, a ich gojenie przebiega szybciej. Oprócz regeneracji zapewnia również złagodzenie nieprzyjemnego pieczenia, swędzenia oraz napięcia. Właściwości regenerujące wpłyną nie tylko na same wypryski, ale również na barierę hydrolipidową. Skóra trądzikowa powinna być regularnie oczyszczana oraz złuszczana, jednak nie w taki sposób jak to się odbywa przy cerze normalnej. W tym przypadku musi się to odbywać jak najdelikatniej, aby nie spotęgować trądziku. Mocznik jest dobrym rozwiązaniem tego problemu. Posiada on właściwości złuszczające, które polegają na przyspieszeniu procesu keratynizacji. Usuwa on zrogowaciały oraz łuszczący naskórek, a także dostarcza mu właściwości antyseptycznych.

Mocznik w kosmetyce - przeciwwskazania

Wymienione wyżej właściwości będą odpowiednie tak naprawdę dla każdego typu skóry, ponieważ mocznik jest delikatny w swoim działaniu. Jednak warto pamiętać, że ta delikatność zależy również od jego stężenia. Jeżeli spotkasz się z dużymi wartościami mocznika w składzie, a posiadasz wyjątkowo wrażliwą skórę to uważaj! Zastosowanie takiego kosmetyku warto skonsultować z dermatologiem. Mocznika nie można również nakładać na otwarte rany, uszkodzoną skórę, świeże otarcia naskórka oraz na błony śluzowe.

Kosmetyki z mocznikiem

Mimo, że najwięcej dzisiaj mówimy o właściwościach mocznika dla cery, warto również wspomnieć, że dobrze on działa także na skórę rąk oraz pięt. Ale może lepiej przedstawimy to na przykładach! Krem do pięt z mocznikiem Lavender Foot Care od Bielendy to produkt przede wszystkim silnie regenerujący. Skutecznie zmiękcza ora nawilża stopy ze skłonnością do rogowacenia, pękania oraz przesuszania. Zawiera w sobie mocznik o stężeniu aż 30%! Dzięki niemu na nowo będziesz cieszyć się komfortem gładkich stóp.

Substancję tą odnajdziemy również w produktach do dłoni. Krem do rąk z mocznikiem Good Hand S.O.S. od marki Delia sprawia, że dłonie zostają ukojone oraz ochronione. Zawarta została w nim kompozycja mocznika z masłem shea, olejem sojowym, d-pantenolem, allantoiną oraz lanoliną. Połączenie to sprawia, że suchość skóry zostaje załagodzona, a naskórek otrzymuje dużą dawkę nawilżenia, miękkości oraz ochrony przed czynnikami zewnętrznymi.

Znajdzie się również coś dla ciała! Krem z mocznikiem w formie balsamu do ciała Cica Repair od Mixa został zadedykowany dla skóry bardzo suchej oraz wrażliwej. Balsam przynosi skórze ukojenie, intensywne wzmocnienie oraz złagodzenie suchości, szorstkości i łuszczenia.  

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 2186 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-02-04
Bardzo szybko, bardzo sparwnie, profesjonalnie. Rozmowa z osobą z firmy konkretna, miła. Jestem bardzo zadowolona i serdecznie polecam innym. Dziękuję za realizację mojego zamówienia w tak krótkim czasie.
2023-01-31
profesjonalnie !

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Wykorzystujemy je między innymi w celach zapewnienia prawidłowego działania mechanizmu składania zamówień, analizie aktywności użytkowników na stronie, celach statystycznych czy dostarczania im spersonalizowanych reklam opartych na aktywności użytkowników na stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgadzam się
pixel