Olej arganowy i jego właściwości

2021-01-26
Olej arganowy i jego właściwości

Olej arganowy bywa nazywany płynnym złotem z Maroka. To właśnie w tym kraju rosną drzewa arganowe. Z ich owoców metodą tłoczenia pozyskiwany jest olej arganowy, który od lat znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych i pielęgnacyjnych.

Pozyskiwanie oleju arganowego

Wysoka cena oleju arganowego jest efektem dość pracochłonnej, ręcznej metody pozyskiwania go z orzechów drzewa arganii żelaznej, nazywanej również czasem drzewem życia, żelazodrzewem, olejarą żelazną, tłuścianką żelazna lub drzewem arganowym. Owocuje ona dopiero po 50 latach rośnięcia, a orzechy zbiera po ok. roku od zakwitnięcia drzewa. Z dwóch-trzech nasion, które się w nich znajdują, tłoczony jest olej arganowy.

Świeżo wytłoczony olej arganowy ma dość specyficzną woń, która niekoniecznie odpowiada używającym go osobom, dlatego poddawany jest deodoryzowaniu. Cząsteczki zapachowe są wychwytywane dzięki użyciu pary wodnej, co powoduje, że olej nie traci swoich właściwości odżywczych i pielęgnujących. Jeżeli wyczujemy nieprzyjemny zapach oleju arganowego, np. po długim pozostawaniu w otwartym opakowaniu, należy go wyrzucić. Nie nadaje się on bowiem wówczas już do użytku.

Owoce arganii żelaznej zbierane są ręcznie z ziemi w Maroku między czerwcem a sierpniem. Jeśli zostałyby zerwane lub strząśnięte z drzewa, mogłyby ulec zepsuciu. Już sam ich transport musi odbywać się niejednokrotnie wyłącznie dzięki ludzkiej sile, bowiem drzewa arganowe potrafią rosnąć na terenach niedostępnych dla samochodów. Następnie owoce są suszone na słońcu przez kilka tygodni, do chwili, kiedy zmieniają barwę na ciemny brąz. Wtedy są rozłupywane ręcznie, z użyciem kamieni, ponieważ jądra nasion są zbyt delikatne, a kształt orzechów nieregularny, aby poddać je zautomatyzowanemu rozbijaniu. Po rozłupaniu nasion, praży się ich jądra, aby wyprodukować olej arganowy używany w kuchni lub poddaje ekstrakcji – do celów kosmetycznych.

Olej arganowy tradycyjnie pozyskiwany jest również ręcznie. Ze zmielonych kamiennymi narzędziami nasion wyciskano olejek, zmiękczany następnie wodą i ręcznie gnieciony, co pozwalało na odizolowanie oleju. Do dziś pracę tę w Maroku wykonują jedynie kobiety, a jej tradycja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jednak produkt powstający w efekcie nie ma najwyższej jakości i bardzo łatwo się psuje.

Współcześnie stosuje się więc metodę półautomatycznego tłoczenia oleju arganowego na zimno. Po zmieleniu nasion w stalowych maszynach wyciska się z nich olej, co pozwala na zachowanie wszelkich jego dobroczynnych właściwości dla skóry.

Inną metodą pozyskiwania oleju jest ekstrakcja chemiczna. Do zmielonych mechanicznie nasion dodawane są rozpuszczalniki chemiczne, które przyspieszają proces odciskania, a następnie są usuwane z oleju. Ma on jednak niewiele właściwości odżywczych, dlatego olej uzyskany w ten sposób używany jest głównie w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do kremów, balsamów czy szamponów.

Skład oleju arganowego

Olej arganowy nazywany jest również eliksirem młodości, ze względu na rewelacyjne właściwości pielęgnujące skórę i przeciwdziałające procesom starzenia. Wszystko dzięki znajdującej się w nim witaminie E, sterolom oraz kwasom jedno- oraz wielonasyconym: omega 3, omega 6 i omega 9. Mają one silne działanie przeciwutleniające, przez co chronią przed szkodliwym działaniem wodnych rodników odpowiadających za oznaki starzenia widoczne na skórze, jak zmarszczki, przebarwienia czy utratę elastyczności i nawilżenia. Skutecznie też regenerują wysuszoną skórę i doskonale pielęgnują delikatny naskórek dzieci i niemowląt, szybciej tracący wodę niż u dorosłych. Olej arganowy mogą również stosować bez obaw alergicy, ponieważ nie jest on produktem uczulającym.

Olej arganowy – w jakich przypadkach stosować?

W kosmetyce olej arganowy może skutecznie zastąpić kremy czy balsamy, zarówno do ciała, jak i włosów. Skutecznie pielęgnuje również paznokcie.

Używany jest przede wszystkim jako środek kosmetyczny do skóry, na której pojawiają się drobne zmarszczki czy tracącej właściwe nawilżenie. Głęboko odżywia i nawilża skórę, spłycając zmarszczki, łagodząc podrażnienia, otarcia czy odczyny alergiczne. Zawartość witaminy E powoduje, że olej arganowy ma działanie ochronne dla skóry, która staje się bardziej odporna na czynniki pogodowe, jak duże nasłonecznienie, silny wiatr czy zbyt niskie temperatury. Stosując olej arganowy możemy również kontrolować wydzielanie sebum, przez co polecany jest on do pielęgnacji cery trądzikowej.

Regeneracyjne właściwości oleju arganowego powodują, że można używać go także przy poważniejszych problemach skórnych, jak łuszczyca, egzema czy inne choroby skóry. Może nawet działać wspomagająco przy leczeniu ospy wietrznej, redukowaniu widoczności blizn lub gojeniu się ran. Smarując nim paznokcie, wzmacniamy je i skutecznie regenerujemy, zwłaszcza po zabiegach takich jak manicure hybrydowy.

Olej arganowy można również stosować jako środek wspaniale odżywiający włosy, zwłaszcza poddawane intensywnym zabiegom fryzjerskim, oraz paznokcie. Wcieranie odrobiny oleju arganowego w końcówki włosów pozwoli odzyskać im blask i elastyczność, dzięki odbudowaniu struktury włosa, co wzmacnia go i chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Pomaga również przy leczeniu łupieżu lub wzmacnianiu cebulek włosowych powodujących wypadanie włosów. Popularnym zabiegiem wykorzystującym odżywcze właściwości oleju arganowego jest olejowanie włosów, czyli nakładanie na nie maski, na 30 minut lub na całą noc. Zabieg taki jednak mogą różnie przyjmować różne włosy, warto więc zrobić próbę na małej ich partii, aby zobaczyć, jak reagują.

Olej arganowy można wykorzystywać do robienia domowych peelingów, na przykład łącząc go z solą algową lub jodowo-bromową, którą dostaniemy bez trudu w aptekach. Jeśli dodamy go natomiast do kąpieli, wraz z ulubionymi olejkami eterycznymi, możemy zrobić sobie domowe spa aromaterapeutyczne, po którym nasza skóra będzie miękka i wspaniale nawilżona.

Ponadto olej arganowy używany jest do wykonywania masażu, nie tylko relaksującego, ale również łagodzącego bóle stawów lub stany zapalne. Ma także zastosowanie w kuchni, w swojej wersji spożywczej. Dodawany do sałatek lub past warzywnych ma działanie przeciwdziałające miażdżycy, obniża poziom złego cholesterolu i poprawia krążenie krwi. Uznaje się również, że może działać profilaktycznie zapobiegając chorobom Alzheimera i Parkinsona.

Jak olej arganowy kupić?

Olej arganowy w swojej czystej postaci, tłoczony na zimno, powinien odznaczać się charakterystycznym, złotym kolorem oraz brakiem zapachu. Warto wybierać kosmetyk zawierający 100% oleju z Maroka, dzięki czemu mamy pewność, że dostajemy produkt najwyższej jakości. Na opakowaniu powinien więc widnieć znaczek certyfikatu, np. ECOCERT, który wydawany jest jedynie produktom pochodzenia naturalnego i pozyskiwanym ekologicznie. Zwróćmy też uwagę na nazewnictwo, wybierając „olej” arganowy, a nie „olejek”, który jest skoncentrowaną, ciekłą substancją o charakterystycznym zapachu lub smaku. Olejek musi zostać rozpuszczony w oleju lub innej cieczy, aby mógł być bezpiecznie stosowany na skórę. Czysty olej z owoców arganii, bez dodatków, sprzedawany jest zawsze jako olej arganowy. Jest on również zazwyczaj droższy niż olejki lub olej arganowy spożywczy, odznaczający się ciemniejszą barwą i charakterystycznym zapachem orzechów.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.79 / 5.00 614 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-06-20
Super
2020-06-22
Wszystko super, polecam
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel