Olej tamanu w kosmetykach. Jak działa na twarz, ciało i włosy?

2022-03-07
Olej tamanu w kosmetykach. Jak działa na twarz, ciało i włosy?

Naturalna pielęgnacja to już nie tylko trend kosmetyczny, ale również pełen rytuał, który dla niektórych oznacza moment wytchnienia i relaksu. W czasie nakładania na skórę produktów naturalnego pochodzenia, mamy wrażenie, iż całe dobro pochodzące z natury zaczyna działać na cerę. Szczególnie składniki pochodzenia roślinnego, zaskakują swoimi wszechstronnymi właściwościami. Jednym z nich jest niesamowity olej tamanu. Czy jest to produkt odpowiedni dla twojej skóry? Co możesz uzyskać, dzięki stosowaniu go? Wszystkiego, co najważniejsze dowiesz się w poniższym artykule!

Skąd pochodzi olej tamanu?

Olej tamanu możemy spotkać pod wieloma nawami, jedne z nich to gumiak, foraha, kamani, a na liście INCI pod nazwą Calophyllum Inophyllum (Tamanu) Oil. Nazwy te pochodzą od drzewa tamanu, dokładniej Calophyllum Inophyllum, z którego to owoców pozyskuje się olej. Rośliny te występują na terenach Azji, Afryki oraz Oceanii, a szczególnie na wyspach Polinezji. Drzewa tamanu szczególnie upodobały sobie lasy tropikalne, w których przede wszystkim naturalnie rosną. Co ciekawe, tamanu wyróżnia się bogatą historią. Już ludność pierwotna zaznała dobroczynnego działania tej rośliny. W ich wierzeniach roślina tamanu była świętością, z której tworzono lecznicze wywary. Wówczas korzystano z każdej części drzewa – liści, kory, pędów, korzeni, owoców, natomiast obecnie korzysta się wyłącznie z owoców. Drzewo tamanu możemy rozpoznać po charakterystycznych, pachnących białych kwiatach, okrągłych owocach, czarnej korze oraz dużych, niezwykle ozdobnych liści. Roślina nie tylko pięknie się prezentuje, ale również posiada ogrom wartościowych właściwości!

Jak wydobywa się olej tamanu?

Pozyskiwanie oleju z owoców drzewa tamanu to nie taka prosta sprawa, ale jest to gra warta świeczki. Po zebraniu dojrzałych owoców, oddziela się pestki od miąższu i pozostawia się je do wysuszenia. Następnie po miesięcznym suszeniu pestek można je wprowadzić do dalszej obróbki. Pestki, zwane też orzechami, poddaje się procesowi tłoczenia na zimno. Do wyrobu oleju stosuje się tę metodę, ponieważ tylko wtedy gotowa substancja zatrzymuje swoje drogocenne składniki i właściwości. Z jednej pestki możemy uzyskać aż 75% oleju. Bogactwo olejowe owoców tamanu pozwala na uzyskanie bardzo dużych ilości gotowego produktu.

Olej tamanu – właściwości

Zanim sięgniesz po olej tamanu, warto wiedzieć, jak on wygląda. Jest to bardzo gęsta substancja, która posiada tendencję do zastygania w niższej temperaturze. Z tego powodu nie powinno się go trzymać w lodówce, a w zaciemnionym miejscu o temperaturze pokojowej. Charakterystyczna dla oleju tamanu jest nie tylko jego gęstość, ale również kolor i zapach. Posiada on ciemną barwę wpadającą w odcienie brązowe, karmelowe i zielone. Delikatny, ziołowy zapach jest przez niektórych porównywany do zapachu przyprawy maggi. Nie obawiaj się jednak jego cech fizycznych, ponieważ bardzo szybko się wchłania i nie pozostawi na twojej skórze nieprzyjemnej tłustej warstwy!

Roślinne składniki mają wspólną cechę – posiadają w sobie ogrom naturalnych substancji, które niezwykle dobrze wpływają na kondycję skóry. Dlatego jeżeli zastanawiasz się – czy olej tamanu na twarz to dobry pomysł – odpowiadamy, że jak najbardziej tak! Poniżej odnajdziesz listę jego drogocennych substancji oraz ich wpływ na różnorodne rodzaje cer.

Co zawiera olej tamanu i dla kogo będzie odpowiedni?

Na początek przeanalizujmy, co znajdziemy w składzie oleju tamanu, ponieważ posiada on niezwykle bogaty zestaw substancji aktywnych. Pierwsze  z nich to nienasycone kwasy tłuszczowe w postaci kwasu oleinowego oraz kwasu linolowego. Uzupełnianie nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) jest niezwykle ważne, ponieważ organizm człowieka sam ich nie syntezuje, a są one niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Zazwyczaj dostarczamy je wraz z pożywieniem, ale należy je również włączać do swojej pielęgnacji przy bezpośrednim nakładaniu na skórę.  W oleju tamanu odnajdziemy około 60% NNKT. Następne składniki to naturalne flawonoidy w postaci kalofillowego kwasu tłuszczowego oraz kallofilloidynę. Oprócz nich olej zawiera: glicerydy, witaminę F, fitosterole, kumarynę, fosfoaminolipidy. Poznajmy wpływ tych składników na poszczególne typy cer!

Zalety dla każdego typu cery

Warto zaznaczyć, że olej tamanu to kosmetyk, który będzie miał pozytywne działanie na każdy typ cery! Kwas linolowy oraz fitosterole to substancje sprawiające, że bariera lipidowa skóry zostaje wzmocniona i ochroniona przed traceniem wody. Tego typu działanie będzie niezwykle ważne przy sezonowych problemach z suchym naskórkiem. Oprócz tego, dzięki olejowi tamanu zyskasz regenerację naskórka, uzupełnienie nawilżenia i wygładzenie. Jeżeli zmagasz się z problematycznymi przebarwieniami oraz bliznami, olej również ci pomoże w ich zredukowaniu! Przykładem wykorzystania oleju tamanu jako uniwersalnego kosmetyku jest produkt marki NACOMI. Popularny olej tamanu Nacomi to czysta postać tego składnika. Może być on aplikowany na skórę twarzy, ciała, a także na włosy. Świetnie sprawdzi się jako samodzielny produkt, a także jako uzupełnienie do kremów i balsamów.

Skóra trądzikowa i problematyczna

Zajmijmy się teraz bardziej specjalistycznym działaniem oleju tamanu. Jego najbardziej osławione działania to te na skórę trądzikową, tłustą oraz skłonną do wyprysków, zaskórników i zapychania się. Olej łączy w sobie działanie nawilżające z antytrądzikowym. Zawartość kalofillowego kwasu tłuszczowego oraz kallofilloidyny przynosi skórze działanie antybakteryjne, redukujące stany zapalne, antyseptyczne, a także przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Właściwości te z pewnością wspomogą zmniejszenie widoczności trądziku i pojawiania się nowych, niepożądanych zmian skórnych. Wspomniane wyżej działanie regenerujące i gojące skórę będzie miało równie ważne znaczenie także w przypadku skóry trądzikowej. Jest to typ cery, która oprócz usuwania wyprysków potrzebuje pomocy w odnowie o powrocie do dobrej kondycji. Olej tamanu na trądzik możesz nakładać na miejsca szczególnie dotknięte przez wypryski lub w rozcieńczonej postaci na całą twarz.

Skóra dojrzała i sucha

Cera z oznakami starzenia się o wiele wrażliwsza i bardziej podatna na przesuszenia. Warto zadbać o jej regularną ochronę tak, aby problemy z nią związane nie przyspieszały procesu starzenia się naskórka. Ważną role odgrywają tutaj nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich braki prowadzą do pogorszenia stanu bariery hydrolipidowej naskórka, co z kolei prowadzi do wysuszenia skóry i jej większej podatności na podrażnienia, zaczerwienienia i powstawanie stanów zapalnych. W przypadku cery dojrzałej oznacza to również większą podatność na pogłębienie zmarszczek, utratę jędrności i napięcia skóry. Cera dojrzała jest narażona na występowanie tzw. plam starczych – olej tamanu to także substancja powstrzymująca pogłębienie przebarwień. Ponadto rozjaśnia on blizny, które niekiedy gromadzimy latami. Ostatnia z istotnych cech dla skóry dojrzałej, to silnie działanie antyoksydacyjne. Oznacza ono działanie przeciw wolnym rodnikom, odpowiedzialnym za przyspieszanie procesów starzenia się skóry.

Olej tamanu na włosy

Wybierając olej tamanu do swojej pielęgnacji warto mieć na uwadze, iż jest to preparat odpowiedni nie tylko do nakładania na skórę twarzy, ale również na włosy. Dzięki dodaniu go do maski bądź wykorzystaniu do olejowania, włosy zyskują nawilżenie i blask. Sprawdzi się świetnie, do włosów zniszczonych, przesuszonych oraz z problemem rozdwajających się końcówek. Oprócz tego olej tamanu ma bardzo istotne właściwości dla chorób skóry głowy, takich jak łuszczyca czy łupież. Właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgrzybicze skutecznie pomagają w pozbyciu się problemów z łuszczeniem skóry głowy. Olej możesz wdrożyć do pielęgnacji włosów jako dodatek do szamponów i masek lub w postaci gotowych produktów. Warto wypróbować kompozycję olejków od Marion, dzięki której włosy zyskują wzmocnienie i regenerację. Jeżeli pragniesz zadbać o kondycję skóry głowy polecamy naturalną maskę od Nacomi – zawiera ona zestaw olejów i roślinnych ekstraktów pozytywnie wpływających na kondycję włosów.

Olej tamanu na ciało

Zalet stosowania oleju tamanu nadal nie koniec! Wypielęgnuje on także skórę całego twojego ciała. Szczególnie dobrze zadziała na miejsca z rozstępami i bliznami, ponieważ przyspieszy ich gojenie się oraz zmniejszy widoczność. Ponadto warto go stosować po depilacji. Właściwości łagodzące skutecznie wyciszą podrażnioną skórę. Aby zastosować odpowiednią ilość oleju najłatwiej używać go w formie gotowych produktów. Przykładowo możesz go znaleźć w odżywczym balsamie do ciała od Bielendy. Marka Bielenda stworzyła również specjalną linię produktów dla mam, których składy bazują na zawartości oleju tamanu. Wśród nich odnajdziesz  balsam do brzucha, olejek przeciw rozstępom, różne rodzaje serum oraz produkty do całego ciała.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 2144 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-01-24
super produkty, pięknie zapakowane i zabezpieczone, szybka dostawa.
2023-01-21
Szybko sprawnie jestem zadowolona

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Wykorzystujemy je między innymi w celach zapewnienia prawidłowego działania mechanizmu składania zamówień, analizie aktywności użytkowników na stronie, celach statystycznych czy dostarczania im spersonalizowanych reklam opartych na aktywności użytkowników na stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgadzam się
pixel