darmowa dostawa od 200,00 zł
14 dni na zwrot
Wysyłka w 1-2 dni
2023-06-12

Olej z krokosza i jego kosmetyczne właściwości

Olej z krokosza i jego kosmetyczne właściwości

Olej z krokosza barwierskiego to naturalna substancja o niezwykle korzystnych - dla naszej cery i naszych włosów - właściwościach kosmetycznych. Olej ten jest tłoczony na zimno. Jest on bogaty w kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy i stearinowy, a także witaminy E i K oraz beta-karoten. Dzięki tym niesamowitym składnikom olej ten ma właściwości nawilżające, regenerujące i przeciwzapalne. Wpływa korzystnie na kondycję skóry, zapobiega jej wysuszaniu, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Ponadto działa antyoksydacyjnie. Pomaga neutralizować wolne rodniki, które są jedną z przyczyn przedwczesnego starzenia się skóry. Stosowanie oleju z krokosza barwierskiego jest szczególnie polecane osobom z problemami skórnymi, takimi jak trądzik, egzema, łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry. Dla alergików i osób z wrażliwą skórą jest to również bardzo dobry wybór, ponieważ olej ten nie powoduje alergii i nie podrażnia. Co ciekawe może on być również stosowany na nasze włosy i skórę na ciele. Świetnie radzi sobie z wrastającymi po depilacji włoskami. Dlaczego warto zaopatrzyć się w ten olej? Jak stosować olej z krokosza na twarz? Jak stosować olej z krokosza na włosy? Jakie włosy polubią ten olej? Odpowiedzi na te i inne pytanie dotyczące tej niezwykłej substancji znajdziecie poniżej. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o oleju z krokosza barwierskiego, czytajcie do końca. W tym artykule wszystko dokładnie Wam wyjaśnimy.

Krokosz barwierski – podstawowe informacje nt. tej rośliny, skąd pochodzi, jak wygląda?

Krokosz barwierski lub – po łacinie - carthamus tinctorius to roślina, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu, tj. z obszarów Azji Środkowej i Wschodniej. Obecnie jest szeroko uprawiany na całym świecie, szczególnie w klimacie umiarkowanym i subtropikalnym. Główne regiony, w których uprawia się krokosz barwierski, to Indie, Chiny, Iran, Maroko, Hiszpania, USA i Meksyk. Krokosz to roślina jednoroczna, która na pierwszy rzut oka przypomina oset lub astry. Krokosz jest rośliną niesamowicie charakterystyczną, ponieważ ma mocno pomarańczowe lub żółtopomarańczowe kwiaty, które od razu wpadają w oko. Kolor krokosza to zasługa znajdującego się w jego kwiatach barwnika, tzw. czerwieni hiszpańskiej. Barwnik ten stosowany jest w przemyśle spożywczym, ale nie tylko – produkuje się z niego np. barwniki spożywcze do ciast, kremów i innych. W celach pielęgnacyjnych nie wykorzystuje się jednak kwiatów, a nasiona. To z nich tłoczy się prourodowy i prozdrowotny olej z krokosza, który ma wiele cennych właściwości, genialny wpływ na skórę, włosy oraz zdrowie. Jest on wykorzystywany m.in. w medycynie alternatywnej i tradycyjnej. Stosuje się go do leczenia różnych dolegliwości, takich jak bóle menstruacyjne, schorzenia skórne i problemy z układem pokarmowym. Przypominamy w tym miejscu, że przed zastosowaniem jakiejkolwiek rośliny – także krokosza - w celach leczniczych, zawsze warto skonsultować się ze swoim lekarzem, który podpowie czy w waszym przypadku jest to wskazane. 

Sprawdź inne: OLEJE I OLEJKI DO PIELĘGNACJI CIAŁA

Olej z krokosza barwierskiego – jak jest pozyskiwany?

Olej z krokosza barwierskiego pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion tej rośliny. Proces wydobycia oleju z nasion krokosza barwierskiego jest podobny do procesu produkcji oleju z nasion innych roślin oleistych. Gdy nasiona są gotowe do zbioru, zbiera się je, a następnie – po oczyszczeniu – poddaje procesowi tłoczenia, który polega na mechanicznym wyciskaniu oleju z nasion. Po wytłoczeniu olej jest poddawany procesowi filtracji w celu usunięcia ewentualnych resztek nasion lub zanieczyszczeń. Filtracja pomaga uzyskać czysty olej o odpowiedniej jakości. Otrzymany w ten sposób olej z krokosza wykorzystują takie branże jak: przemysł spożywczy, farmaceutyczny i przemysł kosmetyczny.

Jakie właściwości ma olej tłoczony z nasion krokosza barwierskiego?

Olej krokoszowy to substancja bezbarwna, która nie ma zapachu. Jest absolutnie bezwonny. Niesamowite właściwości tego oleju to zasługa znajdujących się w nim, fantastycznych składników aktywnych. Znajdziecie w nim między innymi antyoksydanty, czyli witaminę A i witaminę E. Olej krokoszowy to także źródło kwasu oleinowego i kwasu linolowego. Znajdziecie w nim także tokoferole (czyli silne przeciwutleniacze), fitosterole i karotenoidy. To właśnie dzięki wymienionym składnikom olej ten jest w stanie wykazywać następujące właściwości.

  1. Działa przeciwzapalnie, sprzyja wyciszaniu się aktywnych stanów zapalnych i przyśpiesza gojenie się trudnych do zagojenia ran.
  2. Przyspiesza złuszczanie naskórka.
  3. Wspiera nas w walce z łojotokiem, ponieważ ma działanie regulujące. Reguluje ilość wydzielanego przez - znajdujące się w skórze - gruczoły łojowe sebum.
  4. Działa przeciwstarzeniowo.
  5. Ma działanie uelastyczniające skórę.
  6. Redukuje widoczność niewielkich blizn. Jeżeli borykacie się z przebarwieniami lub drobnymi bliznami, koniecznie się w niego zaopatrzcie.
  7. Działa ujędrniająco.
  8. Spłyca zmarszczki i sprawia, że skóra wygląda na bardziej gładką oraz widocznie młodszą.

Olej z krokosza na twarz – jak stosować olej krokoszowy w pielęgnacji skóry twarzy?

Olej krokoszowy na twarz można stosować dwojako. Jeśli nie przeszkadza Wam uczucie tłustej warstwy na twarzy, możecie stosować go bezpośrednio na cerę, np. zamiast serum na noc. Oczywiście po zaaplikowaniu oleju w ten sposób musicie odczekać, aż choć odrobinę wsiąknie od w Waszą skórę. Jeżeli od razu po zaaplikowaniu oleju położycie się sprać, olej trafi do Waszej poduszki, zamiast do Waszej skóry. Jeśli jednak nie lubicie tłustych konsystencji i zabieg olejowania twarzy olejem z krokosza do Was nie przemawia – spróbujcie dodać kilka kropel olejku do gotowego kosmetyku, np. do serum nawilżającego, które stosujecie na co dzień lub do Waszego ulubionego kremu na noc. Nie polecamy Wam dodawać go do kremu na dzień, ponieważ wówczas Wasz makijaż może zjeżdżać z twarzy. Zaaplikowanie go wieczorem to najlepszy prezent, jaki możecie podarować swojej skórze.

Typ skóry a olej krokoszowy – jaki rodzaj cery polubi olej z krokosza?

Olej z krokosza barwierskiego będzie miał korzystny wpływ na cery różnego typu. Z pewnością polubi go:

  • skóra sucha - olej z krokosza barwierskiego jest bogaty w kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy i kwas linolowy – o których pisaliśmy już wcześniej. To właśnie dzięki nim będzie on działał na skórę suchą nawilżająco i silnie zmiękczające. Dzięki swoim właściwościom przywróci przesuszonej skórze utraconą elastyczność.
  • Skóra dojrzała - olej z krokosza barwierskiego jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak tokoferole i karotenoidy, które pomagają zwalczać działanie wolnych rodników i sprawiają, że skóra starzeje się wolniej, a oznaki starzenia są mniej widoczne. Stosowanie tego oleju na skórę dojrzałą sprawia, że w efekcie jest ona bardziej zmiękczona i jędrna, a drobne zmarszczki na jej powierzchni są mniej widoczne.
  • Skóra wrażliwa – olejek krokoszowy jest dobrze tolerowany przez skóry wrażliwe. Łagodzi podrażnienia, łagodzi zaczerwienienia i świetnie wpływa na kondycję skóry z tendencjami do alergii.
  • Skóra trądzikowa – choć mogłoby się wydawać, że olej z krokosza nie będzie dobrym wyborem dla cery z trądzikiem – jest wręcz przeciwnie. Działa on antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Łagodzi stany zapalne skóry, wycisza aktywny trądzik i wspiera skórę problematyczną w jej codziennym funkcjonowaniu.

W tym miejscu przypominamy jednak, że każda skóra i każdy organizm jest inny. Jeśli macie tendencję do zapychania lub alergii, wykonajcie próbę uczuleniową przed zaaplikowaniem oleju na całą twarz. Dzięki niej ograniczycie ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej do minimum.

Olej z krokosza barwierskiego na włosy – czy można go stosować, jak olejek ten wpływa na porost włosów?

Olej z krokosza barwierskiego może być stosowany w pielęgnacji włosów. Zawiera on bowiem kwasy tłuszczowe, które są w stanie nawilżać i odżywiać włosy. Regularne aplikowanie na kosmyki tego oleju pomaga zapobiegać ich wysuszeniu i łamliwości. Włosy stają się bardziej miękkie i lśniące. Kolejnym atutem oleju z krokosza barwierskiego jest jego działanie ochronne i zabezpieczające. Tworzy on na powierzchni włosów warstwę ochronną, która pomaga zabezpieczyć je przed uszkodzeniami spowodowanymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak działanie słońca, wiatru, gorącego powietrza z suszarki do włosów czy wysokiej temperatury z prostownicy bądź lokówki. Czy w takim razie warto stosować olej krokoszowy na porost włosów? Tak, wiele osób twierdzi, że regularne stosowanie tej substancji na włosy i skórę głowy przekłada się u nich na wzmocnienie włosów, poprawę ogólnej kondycji skóry głowy i finalnie, porost zdrowszych włosów, dlatego z pewnością warto przetestować go pod tym kątem na własnej głowie.

Jak aplikować olej z krokosza barwierskiego na włosy?

Olej ten świetnie sprawdza się do olejowania włosów. Wetrzyjcie go delikatnie we włosy i zostawcie na nich na co najmniej 30 minut lub nawet całą noc. Po tym czasie umyjcie włosy dwukrotnie, aby pozbyć się wszystkich pozostałości oleju. Po umyciu nałóżcie na włosy – jak zawsze – odżywkę, którą spłukajcie letnią lub zimną wodą. W ten sposób domkniecie łuski włosów i sprawicie, że będą one jeszcze bardziej lśniące i gładkie. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie lub nie chcecie olejować włosów – nic straconego. Również możecie Włączyć go do swojej pielęgnacji, np. w formie odżywki. Gorąco polecamy Wam emolientową odżywkę do włosów Anwen Melisa, która w swoim składzie ma właśnie olej z krokosza, ale także olej z rzodkiewki, olej brokułowy i olej makowy lub emolientową odżywkę do włosów Róża, także marki Anwen.

Jakie włosy polubią ten olej? Olej z krokosza barwierskiego a typ włosa

Olej z krokosza barwierskiego może być szczególnie korzystny dla włosów suchych i zniszczonych, które potrzebują głębokiego nawilżania i odżywiania włosów. Pomaga przywrócić im wilgoć, miękkość i blask, poprawiając jednocześnie ich ogólną kondycję. Olej ten docenią i polubią również włosy matowe oraz pozbawione blasku. Olej z krokosza barwierskiego stworzy na nich warstwę ochronną, która będzie zapobiegała nadmiernej utracie wilgoci i ochroni je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Dzięki temu nabiorą one zdrowego blasku, staną się bardziej gładkie i odzyskają utracony blask. Kolejna grupa, która pokocha ten olejek to osoby z podrażnioną skórą głowy oraz z łupieżem. Substancja ta może działać kojąco na skalp. W efekcie przywraca mu odpowiednie pH. Finalnie jednak pamiętajcie, że każda osoba ma inne włosy. Wszyscy mamy zupełnie odmienne potrzeby pielęgnacyjne. To, jak olej z krokosza barwierskiego wpłynie na włosy Waszej koleżanki, może różnić się od tego jaki będzie miał wpływ na Wasze. Polecamy Wam spróbowanie i przetestowanie tego oleju na własnych włosach, aby przekonać się czy trafi on na Waszą półkę z ulubionymi olejami kosmetycznymi.

Olej z krokosza na suche i łamliwe paznokcie

Olejek krokoszowy to substancja, którą możecie stosować także w pielęgnacji swoich paznokci. Świetnie sprawdzi się wsmarowywany w płytkę oraz skórki. O tym jak to robić, dowiecie się z artykułu Olejowanie paznokci – zabieg, który wzmocni Twoje paznokcie’. Olejowanie to jednak nie jedyny sposób, aby zaaplikować ten olejek na paznokcie. Możecie włączyć do ich pielęgnacji drogeryjne kosmetyki do paznokci, w składzie których jest ta niesamowita substancja. Są to np. Kosmed Serum olejowe J'Adore do paznokci i skórek 9ml lub Delia Cosmetics Bio Olejek do paznokci i skórek - wzmacniający 10ml. Zarówno jeden, jak i drugi produkt są dostępne w naszej drogerii. Koniecznie je przetestujcie.

Olej z krokosza w pielęgnacji ciała. Czy to antidotum na wrastające po goleniu włoski?

Tak. Olej ten działa złuszczająco i nawilżająco. Dzięki temu chroni skórę po depilacji przed nadmiernym przesuszeniem, wskutek którego na skórze pojawia się twardy, martwy naskórek, a włoski wrastają, gdyż nie są w stanie się przez niego przebić. W naszej opinii stosowanie tego olejku na całe ciało jest świetnym pomysłem. Jeżeli nie macie aktualnie dostępu do czystego oleju z krokosza, koniecznie wypróbujcie mieszankę olejów, która ma go w składzie, czyli ulubiony kosmetyk wielu Polek - Bio-Oil Naturalny Olejek do pielęgnacji skóry wrażliwej na blizny i rozstępy 125ml.

Zdrowotne właściwości oleju z krokosza barwierskiego – uroda to nie wszystko

Olej krokoszowy to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które warto włączyć do naszej diety. Regularne spożywanie tego oleju wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu, odporność organizmu, bolesność miesiączek, cukrzycę czy przykre objawy związane z pojawieniem się menopauzy. Jeśli więc borykacie się z którymś z wymienionych problemów, koniecznie porozmawiajcie z lekarzem czy aby nie warto byłoby włączyć do diety oleju z krokosza, np. w formie dodatku do sałatki.

Gdzie kupić olej z krokosza?

Olej ten znajdziecie zarówno w drogeriach kosmetycznych, jak i w sklepach spożywczych. W sklepie spożywczym będzie on zazwyczaj dostępny w większej pojemności, dlatego jego cena będzie odpowiednio wyższa.

Znacie ten olej? Jeśli nie to mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do tego, aby przetestować go NA WŁASNEJ SKÓRZE I WŁOSACH.

 

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 3360 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-25
Polecam
2024-02-23
great service
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel