darmowa dostawa od 200,00 zł
14 dni na zwrot
Wysyłka w 1-2 dni
2023-02-09

Olej z pestek arbuza i jego kosmetyczne właściwości

Olej z pestek arbuza i jego kosmetyczne właściwości

Olej z pestek arbuza to substancja, która znalazła zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i w medycynie. Działa niesamowicie i ma szereg fenomenalnych właściwości. Poza tym, że wzmacnia nasze włosy i paznokcie, może być wykorzystywany w aromaterapii oraz podczas masażu całego ciała. Jak stosować olej z pestek arbuza na twarz oraz włosy? Jak ten olej jest pozyskiwany i jakie cenne witaminy oraz minerały ma on w swoim składzie? Wyjaśniamy! Jeśli zastanawiacie się nad włączeniem tego oleju do swojej pielęgnacyjnej rutyny – czytajcie dalej! Zdecydowanie warto – ten artykuł to kopalnie przydatnych Wam informacji!

Jak pozyskiwany jest olej z pestek arbuza?

Olej z pestek arbuza pozyskiwany jest tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Nasionka arbuza pozbawia się łuski, a następnie poddaje suszeniu. Kiedy nasiona są już w pełni suche, tłoczy się z nich olej. Pozyskany olej nie pachnie, ma lekką, bardzo przyjemną konsystencję, dzięki czemu genialnie wchłania się w skórę i nie pozostawia na niej tłustej, oblepiającej warstwy.

Ciekawostka! Inne nazwy oleju z pestek arbuza to olej Ootanga oraz Kalahari Oil.

Skład oleju z pestek arbuza

Olej tłoczony z pestek arbuza ma genialny skład, któremu zawdzięcza swoje fenomenalne właściwości. Znajdziemy w nim kwasy tłuszczowe, m.in. kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy czy kwas linolowy. Ponadto olej ten jest źródłem wielu cennych dla naszej urody witamin. Jest w nim mnóstwo witamin z grupy B, witaminy C, witaminy A oraz minerałów: potasu, cynku i selenu.

Jakie prourodowe właściwości ma olej z pestek arbuza?

Wśród właściwości oleju z pestek arbuza należy przede wszystkim wymienić jego działanie:

  • nawilżające – działa nawilżająco zarówno na naszą skórę, jak i włosy,
  • odżywcze – odżywia skórę, włosy, a także paznokcie,
  • przeciwstarzeniowe – opóźnia starzenie się skóry, widocznie ją wygładza i opóźnia tworzenie się nowych zmarszczek,
  • ujędrniające – sprawia, że skóra jest bardziej jędrna i elastyczna,
  • przeciwzapalne.

Jak stosować olej z pestek arbuza w pielęgnacji twarzy?

Olej z pestek arbuza stosowany w pielęgnacji twarzy solo lub jako dodatek do kosmetyków drogeryjnych to genialny sposób na nawilżenie suchej skóry na twarzy. Jeżeli Wasza cera jest sucha, mieszana w stronę suchej, lubi się podrażniać i jest mocno wrażliwa – ten olej co coś dla niej. Czy w takim razie tylko posiadaczki cery suchej mogą stosować go do nawilżania swojej twarzy? Zdecydowanie nie! Cery tłuste również go polubią. Jest on niekomedogenny i nie zapycha porów na twarzy. Jeżeli borykacie się z trądzikiem lub zaskórnikami – nie obawiajcie się go! Nie spotęguje problemu, a wręcz przeciwnie. Dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom pięknie wycisza skórę i aktywne zmiany zapalne. Warto w tym miejscu wspomnieć, że olej z pestek arbuza sprawdzi się także podczas dwuetapowego oczyszczania twarzy, ponieważ pięknie oczyszcza cerę z zalegającego nie niej sebum.

Sprawdź,  na czym polega dwuetapowe oczyszczenie twarzy?

Jakie kosmetyki z olejkiem z pestek arbuza warto przetestować?

Jeżeli nie lubicie aplikować czystego oleju na swoją twarz, aby sprawdzić jak olej z pestek arbuza wpłynie na kondycję Waszej skóry, koniecznie przetestujcie kosmetyki drogeryjne, które mają go w swoim składzie. Olej ten znajdziecie w różnego rodzaju serum do twarzy, kremach, a także esencjach do twarzy, np. w naszej ulubionej nawilżająco-łagodzącej esencji do twarzy marki PAESE Nanorevit, Hydrating & Calming Essence Mist. Ten produkt działa cuda! Szukajcie go w naszej drogerii – Strefa Urody!

Jakie efekty zauważycie stosując olejek z pestek arbuza na twarz?

Olej arbuzowy w pielęgnacji twarzy sprawia, że:

  • cera jest widocznie młodsza i bardziej elastyczna,
  • bariera hydrolipidowa naskórka jest zdrowa i silna,
  • koloryt skóry jest wyrównany,
  • skóra jest zregenerowana i w zdecydowanie lepszej kondycji.

Jak stosować olej z pestek arbuza na włosy?

Olejek z pestek arbuza można stosować na włosy na kilka sposobów. Możecie wykorzystać go do olejowania włosów. Wsmarujcie go we włosy na około godzinę przed myciem, a po tym czasie umyjcie je jak zwykle.

Olej ten z powodzeniem zastąpi Wam olejek do końcówek, który aplikujecie na włosy po ich umyciu oraz wysuszeniu. Świetnie sprawdzi się również aplikowany na skalp, ponieważ pięknie nawilża przesuszoną skórę głowy. Ponadto:

  • dodaje włosom blasku,
  • zmiękcza je,
  • ułatwia rozczesywanie włosów,
  • wspiera Was w walce z łupieżem,
  • wygładza włosy,
  • podkreśla skręt naturalnie kręconych włosów.

Jeżeli nie lubicie stosować czystego oleju na włosy, możecie dodać kilka kropli tej substancji do swojej ulubionej maski do włosów lub odżywki do włosów i w ten sposób zaaplikować go na swoje kosmyki.

Stosujecie olej z pestek arbuza w pielęgnacji swojej twarzy lub włosów?

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 3364 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-27
Polecam
2024-02-27
Wszystko zgodne z opisem! Polecam!
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel