darmowa dostawa od 200,00 zł
14 dni na zwrot
Wysyłka w 1-2 dni
2023-02-06

Olej z pestek truskawek i jego kosmetyczne właściwości

Olej z pestek truskawek i jego kosmetyczne właściwości

Olej z pestek truskawek to substancja kosmetyczna produkowana w procesie tłoczenia pestek z truskawek. Tłoczenie tego oleju odbywa się na zimno, dzięki czemu nie traci on swoich genialnych właściwości. Dlaczego warto, aby olej ten znalazł się w Waszej pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów? Jakie ma zalety, co znajdziecie w jego składzie i w końcu w jaki sposób go używać? Już tłumaczymy! Jeśli jesteście zainteresowani olejem z pestek truskawek i jego kosmetycznymi właściwościami – koniecznie czytajcie dalej!

Olej z pestek truskawek – skład tej niesamowitej substancji

W składzie naturalnego kosmetyku jakim jest olej z pestek truskawek znajdziecie wiele cennych dla zdrowia i urody witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych. Znajdziecie w nim kwasy omega-3 i omega-6, m.in.:

  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy,
  • kwas linolowy,
  • kwas taninowy

Są w nim także:

  • antyoksydanty, m.in. działający przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie kwas elagowy,
  • witamina młodości, czyli witamina E,
  • witamina A,
  • witamina F.

Jakie zalety ma olej z pestek truskawek i czy warto włączyć go do swojej pielęgnacji?

Już na wstępie odpowiedzmy na pytanie, czy warto zdecydować się na włączenie tego oleju do swojej pielęgnacyjnej rutyny, otóż - zdecydowanie tak. W naszej opinii warto, aby znalazł się on w Waszej i naszej rutynie pielęgnacyjnej. Substancja ta ma mnóstwo zalet, dlatego warto aplikować ją na twarz, całe ciało, ale także na włosy. O jakich zaletach mowa? Oto one!

  • Produkowany w procesie tłoczenia pestek z truskawek olej działa regenerująco na skórę poparzoną słońcem. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w tym oleju tokoferolom. Ponadto zwiększa on odporność skóry na szkodliwe dla niej promieniowanie UV w przyszłości. Jeśli zatem w najbliższym czasie planujecie zagraniczne wakacje w ciepłych krajach, koniecznie zabierzcie na nie ze sobą buteleczkę oleju truskawkowego. Wasza skóra będzie Wam wdzięczna.
  • Olej z pestek truskawek cechuje się bardzo dobrą wchłanialnością. Wchłania się szybko i nie zostawia tłustej – nielubianej przez wielu – powłoki na skórze. Lepka, niemiła warstwa oleju na twarzy, do której przykleja i przyczepia się niemal każdy włos lub pyłek kurzu? Nikt z nas jej nie lubi! W przypadku oleju truskawkowego nie ma o czymś takim mowy. Nasza skóra wchłania ten olej tak szybko, że bez problemu można go nawet aplikować na twarz jako bazę pod podkład. Nałożony na niego makijaż nie zjeżdża z twarzy, nie roluje się i nie waży – wygląda po prostu BOSKO!
  • Olej truskawkowy nie jest komedogenny nie zapycha znajdujących się na twarzy porów. Jest on jednym z olejów schnących, czyli tych, w których składzie kwasy tłuszczowe wielonasycone przeważają nad tymi jednonasyconymi. Oleje schnące nie są komedogenne, nie zatykają porów, nie powodują wysypu pryszczy i nie przyczyniają się do tworzenia zaskórników.

Sprawdźcie: Wągry na nosie. Jak pozbyć się zaskórników?

  • Olejek z nasion truskawek wspiera w walce z trądzikiem. Dzięki temu, że aplikowany na skórę wpływa na konsystencję naszego oraz Waszego sebum, realnie ogranicza tworzenie się nowych zmian trądzikowych na twarzy. Działa on antybakteryjnie, oczyszczająco, kojąco, regenerująco. To właśnie dzięki tym właściwościom wspiera gojenie się ran po trądziku, a także jest w stanie odblokowywać zatkane pory, dzięki czemu sebum wychodzi na zewnątrz i nie tworzą się nowe pryszcze.
  • Olej truskawkowy pobudza produkcję ceramidów, których zadaniem jest uszczelnianie rogowej warstwy naszego naskórka. Dzięki temu skóra nie traci wody tak szybko, jak w momencie, kiedy warstwa ta nie jest szczelna. Jeżeli zatem macie problem z przesuszeniem oraz odwodnieniem skóry – jak najszybciej zainteresujcie się tym olejem. Wspiera on zachowanie prawidłowego poziomu nawilżenia skóry, poprzez to, że hamuje on jej nadmierne odparowywanie.
  • Tłoczony z nasion truskawek olej działa przeciwzapalnie. Łagodzi podrażnienia, ma właściwości regeneracyjne, ogranicza wiążący się z podrażnieniami świąd oraz ból, a także wspiera naskórek i chroni go przed podrażnieniami w przyszłości.
  • Olej z pestek truskawek to fenomenalne źródło witaminy młodości, czyli witaminy E. To właśnie witamina E, czyli silny antyoksydant sprawia, że olej z truskawek ma właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe. Regularne aplikowanie na twarz oleju z pestek truskawek, w którym poza wspomnianą wcześniej witaminą E jest również neutralizujący działanie wolnych rodników kwas elagowy sprawia, że skóra wygląda na widocznie młodszą, napiętą i jędrną. Drobne zmarszczki są wypełnione, bruzdy w okolicach ust nie są aż tak widoczne.

Olej z pestek truskawek na twarz – jaka cera się z nim polubi?

Olejek ten dedykowany jest cerze:

  • mieszanej,
  • tłustej,
  • problematycznej,
  • trądzikowej,
  • suchej,
  • dojrzałej.

Nie muszą się go także obawiać Ci, których skóra jest:

  • reaktywna,
  • alergiczna,
  • skłonna do podrażnień,
  • wrażliwa,
  • naczynkowa.

Czy olej z pestek truskawek może być stosowany na włosy?

Tak! Świetnie sprawdzi się aplikowany na włosy, ponieważ nie jest ciężki. Nie będzie ich nadmiernie obciążał, a wręcz przeciwnie: nawilży je, doda im lekkości oraz świeżości. Wystarczy, że odrobinę oleju wsmarujecie w już umyte, suche i wystylizowane włosy. Ujarzmi je, wygładzi, nabłyszczy, ale nie przetłuści! Dodatkowo, zabezpieczy końcówki przed rozdwajaniem się. Jeśli macie ochotę wykorzystać go do olejowania włosów – śmiało! Nawilży i odżywi zarówno włosy, jak i skórę głowy. Sprawdzi się solo lub w połączeniu w innym olejem. Olej z pestek truskawek możecie pomieszać np. z olejem arganowym lub olejem jojoba, o którym przeczytacie więcej w artykule Olejek jojoba na twarz, ciało i włosy – poradnik’.

Jak stosować olej z pestek truskawek?

Olejek truskawkowy ma wiele różnych zastosowań. Z powodzeniem zastąpi on serum do twarzy, krem do twarzy czy krem pod oczy. Można stosować go zamiast olejku na końcówki lub serum do paznokci. Genialnie sprawdzi się również w roli olejku do demakijażu. Ogromną wygodą jest to, że olej ten nie wymaga rozcieńczania. Możecie stosować na skórę, włosy lub paznokcie czysty olej truskawkowy – prosto z butelki. Jeżeli jednak macie ochotę wykorzystać go w nieco inny sposób, spróbujcie dodać kilka kropel tego oleju do swoich ulubionych produktów kosmetycznych. Olej zadziała wówczas jak tzw. booster. Podkręci ich działanie i sprawi, że będą one jeszcze bardziej skuteczne.

Jak przechowywać tej olej?

Olej z pestek truskawek przechowujemy w głębi szafki lub na drzwiach lodówki. Powinien być zamknięty w szklanej, ciemnej butelce. Nie powinno się wystawiać go na działanie temperatury czy słońca. Traci on wówczas swoje cenne właściwości.

Jaki olej z pestek truskawki będzie najlepszy?

Szukając dobrego oleju truskawkowego zwróćcie uwagę na to, aby był on przede wszystkim nierafinowany oraz tłoczony na zimno. Powinien być sprzedawany w ciemnej, szklanej butelce.

Podsumowując, olej pozyskiwany z nasion pysznego owocu jakim jest truskawka ma szeroki wachlarz różnego rodzaju zastosowań. Wykorzystacie go do pielęgnacji włosów, ciała i twarzy. Polubią go cery trądzikowe, normalne, wrażliwe, tłuste i wiele innych. Jeśli jesteście ciekawi czy Wasza także, koniecznie go przetestujcie! W naszej opinii – zdecydowanie warto go mieć! Działa cuda.

Czy słyszeliście wcześniej o oleju z pestek truskawek? A może regularnie korzystacie z niego w swojej pielęgnacji?

 

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 3353 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-21
Wszystko przebiegło bez problemu
2024-02-16
Bardzo jestem zadowolona z zakupu. Pozdrawiam.
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel