Olejek marula w kosmetykach. Jakie właściwości ma olej marula?

2022-02-01
Olejek marula w kosmetykach. Jakie właściwości ma olej marula?

Oleje to dla wielu osób, szczególnie tych ceniących naturalne kosmetyki, podstawa pielęgnacji. Raz na jakiś czas, rynek kosmetyczny popularyzuje konkretny olej, przedstawiając go ludziom jako kolejny cud natury. Popularnością cieszyły się już (i wciąż cieszą) oleje kokosowy, arganowy czy jojoba. Dziś jednak o żadnym z nich! Gwiazdą naszego artykułu został inny popularny olejek o niesamowitych właściwościach – olej marula. Jakie ma właściwości, kiedy po niego sięgać i jakie kosmetyki z olejem marula w składzie polecamy Wam przetestować? O tym poniżej! Zachęcamy do dalszej lektury!

Olej prosto z Afryki

Olej marula to roślinny olejek, który pochodzi z południowej części Afryki. Pozyskuje się go z owoców drzewa marula (Sclerocarya Birrea). Drzewo to jest jednym ze smakołyków, którym żywią się słonie, dlatego często o drzewie marula można usłyszeć także jako o tzw. drzewie słoni („elephant tree’). W Afryce drzewo marula ma także ogromne znaczenie kulturowe. Przyniesienie drugiej osobie owocu tego drzewa, ludy zamieszkujące Afrykę interpretują jak coś miłego, znak przyjaźni. Widok osoby z takim upominkiem sugeruje im, że dana osoba ma dobre intencje i przybywa do nich w dobrej wierze.

Co warto wiedzieć o oleju z drzewa słoni?

Olej pozyskiwany z drzewa słoni tłoczony jest na zimno. Wyglądem nie różni się on specjalnie od innych olei. Jest lekko żółtawy, płynny i ma przyjemny, delikatny, nieagresywny zapach. Jest wysoce odporny na proces utleniania i nawet w bardzo wysokiej temperaturze zachowuje stabilność. W jego składzie znajdziemy zarówno nasycone kwasy tłuszczowe, jak i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród tych pierwszych należy wymienić kwas palmitynowy, arachidonowy, stearynowy oraz mirystynowy. Wśród drugich kwas oleinowy, linolowy, linolenowy, palmitooleinowy.

Olej z drzewa marula w codziennej pielęgnacji naszego ciała

Olejek marula z powodzeniem można stosować w pielęgnacji ciała oraz włosów. Jego atutem jest szybka wchłanialność, przez co nie trzeba długo czekać na efekty jego działania. Olej marula można aplikować bez obaw na problematyczne, trądzikowe, suche i tłuste cery. Nie jest komedogenny - co oznacza, że nie zapycha porów naszej skóry. Zamiast tego działa przeciwzapalnie, ujędrniająco, nawilżająco, przeciwstarzeniowo i antybakteryjnie. Poniżesz szerzej omawiamy jego wspaniałe właściwości!

Jakie właściwości ma olej marula?

Olej marula wykazuje szereg cennych dla naszej urody właściwości, które zawdzięcza swojemu składowi. O jakich właściwościach olejku z drzewa marula mowa?

  • Działanie nawilżające
    Olej z drzewa marula - dzięki temu, że jest bogaty w kwas oleinowy - jest w stanie wnikać w głębokie warstwy naszej skóry. Nie ma także absolutnie żadnych problemów z wnikaniem w wewnętrzne struktury włosa. Zawarte w tym oleju składniki aktywne zabezpieczają naszą skórę przed nadmierną utratą wody i wspierają regenerację naszego naturalnego płaszcza hydrolipidowego. Warto nadmienić, że chronią one także naszą fryzurę przed odparowywaniem z niej nadmiaru wody.

  • Działanie regenerujące
    Olejek marula ma w swoim składzie mnóstwo witamy C oraz E. Wymienione witaminy działają na naszą cerę regenerująco. W efekcie, olejek z afrykańskiego drzewa Sclerocarya Birrea genialnie sprawdza się aplikowany na rany, blizny, trądzik, przebarwienia czy poparzenia słoneczne. Olejek genialnie regeneruje zniszczone włosy. Jeśli wskutek koloryzacji lub rozjaśniania Wasze włosy uległy uszkodzeniu – koniecznie się w niego zaopatrzcie!

  • Działanie przeciwzapalne
    Olej marula świetnie współgra z cerami problematycznymi. Trądzik, AZE, egzema? Jeśli macie z nimi problem, koniecznie zaopatrzcie się w buteleczkę oleju marula, który działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Jeśli borykacie się z łupieżem – w tej kwestii również okaże się pomocny.

  • Działanie przeciwstarzeniowe
    Pozyskiwany z drzewa słoni olej cechuje się także wysoką zawartością antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych, dzięki czemu świetnie zwalcza wolne rodniki, spowalniając starzenie się naszej skóry. Olej marula niweluje pierwsze zmarszczki i spowalnia rozkład naszego naturalnego kolagenu.

  • Działanie ujędrniające
    Dzięki ogromnej ilości witaminy E w oleju z drzewa marula, świetnia działa on na jędrność skóry. Poprawia jej elastyczność i okazuje się niezastąpiony w profilaktyce cellulitu i rozstępów. Jesteście w ciąży? Koniecznie wmasowujcie go w swój brzuszek!

  • Działanie ochronne
    Olej marula świetnie zabezpiecza naszą skórę przed mrozem, wiatrem i promieniami słońca. Przyda się Wam zarówno na wakacjach, jak i feriach. Co ciekawe, Wasze włosy również docenią jego ochronne działanie, ponieważ świetnie zabezpiecza on ich końce przed rozdwajaniem.

Kiedy przydaje się olej z drzewa marula?

ZAWSZE! To jeden z tych olejków, które powinniście mieć w domu zawsze, niezależnie od tego w jakim stanie jest aktualnie Wasza skóra lub włosy. Przyda się, jeśli coś Was podrażni, uczuli lub gdy wrócicie do domu po nieudanym zabiegu w salonie fryzjerskim! Jeśli jeszcze nie macie swojej buteleczki – koniecznie się w nią zaopatrzcie. Naszym ulubionym olejkiem marula jest wersja ECO od marki Nacomi! Zaopatrzcie się w niego jak najszybciej, ponieważ okaże się niezastąpiony w pielęgnacji:

  • skóry z pierwszymi oznakami starzenia,
  • skóry, która zaczyna tracić swoją naturalną elastyczność,
  • skóry w okolicy oczu,
  • skóry problematycznej z AZS’em lub łuszczycą,
  • skóry z plamami pigmentacyjnymi i przebarwieniami,
  • skóry kobiet ciężarnych,
  • osłabionych paznokci,
  • przesuszonych włosów,
  • sztywnych i pozbawionych elastyczności włosów.

Olej marula w pielęgnacji włosów. Czy można olejować włosy olejem z drzewa marula?

Tak! Z powodzeniem można wykonywać zabieg olejowania olejkiem marula. Najlepiej sprawdzi się nałożony na włosy na całą noc, a następnie zmyty z nich w taki sposób jak robicie to zazwyczaj. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie możecie nałożyć oleju na głowę na całą noc – zaaplikujcie go na włosy na około godzinę przed myciem.

Najlepsze kosmetyki z olejem marula

Podsumowując, olej marula to genialnej jakości olej, który swoimi fantastycznymi właściwościami zasłużył sobie na ogromną popularność na kosmetycznym rynku. Jeśli do tej pory nie mieliście jeszcze z nim do czynienia – najwyższy czas to zmienić! Olej ten wspaniale pielęgnuje zarówno skórę, jak i włosy. Nie podrażnia, nie uczula i fantastycznie się wchłania!  

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.84 / 5.00 2144 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-01-27
Bardzo szybka wysyłka. Produkt bezpiecznie zapakowany. Polecam
2023-01-23
Polecam

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Wykorzystujemy je między innymi w celach zapewnienia prawidłowego działania mechanizmu składania zamówień, analizie aktywności użytkowników na stronie, celach statystycznych czy dostarczania im spersonalizowanych reklam opartych na aktywności użytkowników na stronie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgadzam się
pixel