Trehaloza w kosmetykach. Co musisz wiedzieć o tym składniku?

2021-08-20
Trehaloza w kosmetykach. Co musisz wiedzieć o tym składniku?

Trehaloza w kosmetyce odnalazła swoje specjalne miejsce i zaczęła być z powodzeniem wykorzystywana w coraz to liczniejszych produktach. Jeżeli zastanawiasz się, czy i tobie pomoże ten magiczny składnik, koniecznie przeczytaj do końca. Dzięki temu poznasz dokładniej jakie zadania pełni trehaloza w kosmetykach oraz jakie ma właściwości dla skóry.

Czym jest trehaloza?

Trehaloza (INCI: Trehalose) to naturalnie występujący dwucukier, dokładniej mówiąc disacharyd zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy. A mówiąc najprościej jest to rodzaj cukru. Spotykana jest w środowisku przyrodniczym, głównie w roślinach, gdzie pełni rolę ochronną. I właśnie ta cecha jest w niej najbardziej wartościowa dla skóry człowieka. Trehaloza posiada zdolność do odwzorowywania cukrów, znajdujących się w naturalnym czynniku nawilżającym skórę (NMF). Dzięki temu wiąże wodę w naskórku, co wpływa na utrzymanie wilgoci, a to skutkuje lepszym nawilżeniem skóry. Ponadto trehaloza chroni skórę (a także włosy) już na poziomie komórkowym, co oznacza, że są one mniej podatne na uszkodzenia. Trehaloza chroni przed czynnikami zewnętrznymi, przykładowo przez promieniowaniem słonecznym UV, wszelkimi zanieczyszczeniami, a także substancjami, które mogą być drażniące oraz innymi niebezpieczeństwami, które mogą prowadzić do odwodnienia i nadwyrężenia skóry. działanie te będą niezwykle pomocne przy pielęgnacji skóry wrażliwej oraz suchej.   Trehaloza to również składnik o działaniu przeciwstarzeniowym. Wykazuje ona właściwości przeciwutleniające, czyli zwalczające wolne rodniki, które prowadzą do starzenia się skóry. Jeżeli zastanawiasz się nad szkodliwością trehalozy to możesz spać spokojnie! Składnik ten przyjmujemy na co dzień z pożywieniem i jest on bezpieczny dla organizmu człowieka. Jest on również substancją niezaliczaną do alergenów, więc bezpieczną i nie wywołującą podrażnień. Co niezwykle istotne, szczególnie w pielęgnacji cery o skłonnościach do trądziku oraz tłustych, trehaloza nie jest komedogenna, czyli nie zapycha skóry. Jej nawilżające właściwości mogą okazać się nieocenione przy tego typu skórach. Potrzebują one szczególnej dawki nawilżenia, ponieważ większość kosmetyków do pielęgnacji i walki z trądzikiem jest silnie wysuszająca, a sucha skóra przy wypryskach tylko je potęguje i prowadzi do powstania następnych.

Kosmetyki z trehalozą

Jako składnik kremów trehaloza przede wszystkim wpływa na poprawę nawilżenia oraz odżywienia skóry. Ponadto silnie regeneruje naskórek, dzięki czemu staje się on gładki i ochroniony. Krem, wykazujące takie działanie to na przykład nawilżający krem sebo-regulujący od Bielendy Professional. Produkt ten dodatkowo zadba o regulację wydzielania sebum oraz o inne, istotne działania dla skóry ze skłonnościami do trądziku.

Zastosowanie zaraz przed kremem serum z trehalozą sprawi, że oprócz działania regenerującego zyskasz ochronę przeciwstarzeniową. Serum, które wspomoże skórę w odzyskaniu jędrności oraz wygładzi powierzchniowe zmarszczki, to hialuronowe serum w kremie od Bielendy Professional.

Jeśli nadal zastanawiasz się, czy trehaloza ma właściwości redukujące, odpowiedź brzmi: tak! Składnik ten zredukuje braki w nawilżeniu, napięciu i elastyczności naskórka. Dla mocniejszego efektu wprowadź do swojej pielęgnacji maski z trehalozą, na przykład ultranawilżającą maskę od Bielendy Professional lub multinawilżająca maskę od AA. Maski te sprawiają, że naskórek nie traci wilgoci, a cała cera zostaje silnie zregenerowana.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.81 / 5.00 970 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-06-19
Profesjonalnie i szybko. Zdecydowanie polecam
2020-06-22
Wszystko super, polecam

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel