darmowa dostawa od 200,00 zł
14 dni na zwrot
Wysyłka w 1-2 dni
2023-02-06

Olejek paczula i jego kosmetyczne właściwości

Olejek paczula i jego kosmetyczne właściwości

Olejek paczula jest olejkiem eterycznym pozyskiwanym z kwiatów drzewa paczula. Uznaje się go za jeden z najdroższych olejków eterycznych, jakie możemy spotkać na całym świecie. Powodem tego jest jego trudne pozyskiwanie, a także dość ograniczona dostępność. Olejek paczula to substancja o niesamowicie charakterystycznym, silnym, intensywnym zapachu, dzięki któremu jesteśmy w stanie rozpoznać go nawet z daleka. Olejek z paczuli znalazł zastosowanie w perfumach i kosmetykach pielęgnacyjnych. Wiele osób korzysta z niego także podczas aromaterapii, ponieważ genialnie uspokaja i relaksuje. Jak pozyskiwany jest olejek z paczuli, jakie ma właściwości, w jakim celu stosuje się go w naszym codziennym życiu i dzięki czemu jest on tak bardzo wyjątkowy? Wyjaśniamy! Koniecznie zostańcie z nami do końca tego artykułu, aby poznać odpowiedzi na postawione we wstępie pytania!

CIEKAWOSTKA! Olejek z paczuli pachnie tak mocno i intensywnie, że jest wykorzystywany do jedwabnych tkanin, w celu odstraszania zbliżających się do nich i uszkadzających je insektów.

Pozyskiwanie olejku paczuli krok po kroku

Olejek z paczuli produkowany jest z kwiatów drzewa paczulowego, znanego inaczej jako brodziec paczulka. Roślina ta ma specyficzne, ząbkowane liście w kolorze ciemnej zieleni. Metodą, przy pomocy której pozyskiwany jest ten cenny ekstrakt jest destylacja parą wodną. To właśnie ona sprawia, że finalny produkt, czyli olejek z paczuli, zachowuje najwięcej swoich cennych właściwości eterycznych, które znalazły zastosowanie w naszych domach, ale także w farmacji i nie tylko. Jak krok po kroku wygląda pozyskiwanie olejku paczulowego poprzez destylację parą wodną? Oto przepis na olejek z paczuli.

  1. Pierwszy krok to zebranie kwiatów drzewa paczulowego.
  2. Drugi krok to przygotowanie wykorzystywanego przez nas w tym procesie destylatora z parą wodną.
  3. Następny etap to włożenie kwiatów paczuli do wnętrza destylatora.
  4. Etap czwarty, czyli zagotowanie wody w destylatorze. Powinna mieć ona temperaturę około 100°C.
  5. Na etapie piątym para wodna przepływająca przez kwiaty paczuli w destylatorze sprawia, że wydobywa się z nich olejek eteryczny.
  6. Kolejny krok to schładzanie olejku eterycznego oraz pary wodnej. Dzięki schłodzeniu pary zaczyna się skraplać. Olejek już na tym etapie jest oddzielany od wody i trafia do innego pojemnika.
  7. Ostatni krok to filtrowanie olejku paczuli, którego celem jest usunięcie z olejku ewentualnych, mogących się w nim znajdować zanieczyszczeń.

Ważne jest, aby pozyskany w ten sposób olejek z paczuli przechowywany był w ciemnym, dość zimnym miejscu, w którym nie straci on swoich fantastycznych właściwości. Absolutnie byśmy tego nie chcieli. Pamiętajmy, że olejek z paczuli to substancja bardzo delikatna i z tego powodu warto być dla niej czułym, podchodzić do niej z możliwie największą starannością.

Jakie właściwości ma olejek z paczuli?

Olejek paczula to substancja, z której ludzie korzystają już od dawien dawna w medycynie ludowej. Skąd jego popularność? Jest ona wynikiem antybakteryjnego działanie tego olejku, który świetnie radzi sobie w walce z:

Kolejnym atutem olejku z paczuli jest jego działanie przeciwzapalne. Olejek tan pokochają osoby borykające się między innymi z:

  • trądzikiem,
  • egzemą,
  • grzybicą,
  • i innymi problemami skórnymi.

Zaaplikowanie bardzo małej ilości tej substancji (oczywiście po jej wcześniejszym rozcieńczeniu) łagodzi problemy ze skórą. Stosując go regularnie zauważycie ograniczone pojawianie się niedoskonałości na skórze. Dodatkowo, działa on przeciwzmarszczkowo i wygładzająco. Jest to poniekąd związane z jego właściwościami uspokajającymi. Jeśli bowiem my sami mniej się napinamy i denerwujemy, mniej napina się również nasza twarz, na której wówczas nie pojawia się tak dużo zmarszczek.

Prozdrowotne właściwości, którymi może szczycić się olejek paczulowy to coś, co docenią:

  • osoby z reumatyzmem. Wcieranie rozcieńczonego olejku w bolące miejsce sprawia, że ból mija, a sprawność wraca.
  • Osoby, które mają problemy ze snem. Olejek ten stosowany jest również w walce z bezsennością.
  • Osoby, które zauważają u siebie stany nerwicowe i depresyjne. Olejek paczula działa kojąco i wyciszająco. Jeśli macie problem z pierwszymi oznakami depresji, czym prędzej się w niego zaopatrzcie.
  • Osoby, które borykają się z problemami trawiennymi i słabą odpornością. Inhalowanie się tym olejkiem sprawia, że problemy z nawracającymi przeziębieniami i wirusami żołądkowymi czy niestrawnościami znikną. Stymuluje on układ trawienny i wzmacnia ten odpornościowy.

Olejek paczula i jego zastosowania

  • Olejek z paczuli stosowany jest w leczeniu trądziku. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, przez co jest w stanie dezynfekować zmianę, oczyszczać dogłębnie naszą skórę, a w efekcie poprawiać jej kondycję. Przygotowana w ten sposób skóra jest gotowa na przycięcie kolejnych kroków pielęgnacyjnej rutyny. Jeśli borykacie się z trądzikiem i szukacie najlepszego sposobu na trądzik, koniecznie przetestujcie ten, a także zajrzyjcie do artykułów PRYSZCZE NA CZOLE – SKĄD SIĘ BIORĄ I JAK SIĘ ICH POZBYĆ? oraz TRĄDZIKOWA MAPA TWARZY – CZYLI CO O TRĄDZIKU MÓWI LOKALIZACJA TWOICH NIEDOSKONAŁOŚCI.
  • Olejek paczulowy w walce ze zmarszczkami. Stosowanie kosmetyków (np. kremu do twarzy lub serum do twarzy) z olejkiem paczulowym w składzie sprawia, że cera staje się bardziej napięta, gładka, miękka w dotyku. Młodszy wygląd? To naprawdę możliwe!
  • Olejek eteryczny z kwiatów drzewa paczuli znalazł także zastosowanie w leczeniu grzybicy skóry, objawów egzemy, a także zajadów. Chcecie pozbyć się wymienionych problemów? Jak najszybciej włączcie do swojej pielęgnacji produkty, w składzie których jest olejek z paczuli.
  • Olejek paczulowy odstrasza mole, które wyjadają nasze ubrania. Jeśli macie w swoim domu problem z tymi nieproszonymi gośćmi, koniecznie zaopatrzcie się w wysokiej jakości, naturalny z olejek paczuli, dzięki któremu mole wyprowadzą się z Waszej garderoby. Ta domowa metoda jest w 100% bezpiecznym sposobem i nie wiążą się z nim absolutnie żadne skutki niepożądane. Aby efekty były najszybsze i najbardziej spektakularne polecamy Wam umieścić kilka kropli tego olejku na dnie szafy. Możecie wlać je do malutkiej miseczki i ustawić pod ubraniami. Mole szybko wyprowadzą się z szafy i nie będą miały ochoty zbliżać się do Waszych ubrań.
  • Olejek z paczuli sposobem na komary. Mole to nie jedyne owady, które jest w stanie odstraszyć olejek paczula. Jeśli macie uczulenie na komary lub po prostu macie dość nieustannego drapania się po ich ukąszeniu, ten olejek spadł Wam z nieba. W przeciwieństwie do innych substancji przeciw komarom, jest ekologiczny i naturalny. Możecie wcierać go w skórę bezpośrednio bądź dodać do kosmetyków pielęgnacyjnych. Dodając ten olejek do balsamu do ciała, np. INDIGO Balsam do Ciała Femme Fatale, i wklepując go w całe ciało, możecie mieć pewność, że żaden komar Was nie ukąsi. Koniec z obawami o choroby przenoszone przez komary!
  • Olejek paczulowy i jego zastosowanie w aromaterapii. Olejek pozyskiwany z kwiatów drzewa paczulowego ma piękny, głęboki zapach, dzięki czemu jest jednym z lepszych olejków do aromaterapii. Poprawia nasze ogólne samopoczucie i zdrowie. Olejek paczula sprawia, że mniej chorujemy, nie łapiemy infekcji czy zakażeń. Dodatkowo działa wyciszająco, uspokajająco i relaksująco. Jeśli pracujecie na najwyższych obrotach, macie jakieś problemy, a Wasze życie przepełnione jest stresem, jak najszybciej zaopatrzcie się w swoją pierwszą buteleczkę olejku z paczuli i zapoznajcie się z aromaterapią. Działa cuda!

Perfumy z olejkiem paczula – czy ten zapach skradnie Twoje serce?

Fantastyczny zapach olejku paczulowego sprawił, że nie tylko medycyna i kosmetologia go pokochały. Znajdziemy go nie tylko w kosmetykach pielęgnacyjnych, ale przede wszystkim w perfumach. Olejek z paczuli pachnie delikatnie, słodko i lekko korzennie. Jego świeży i dodający energii aromat sprawia, że kobiety uwielbiają, gdy ich perfumy mają w swoim składzie olejek paczuli.

W tym miejscu warto jednak wspomnieć, że zapach paczuli u jednego producenta perfum będzie różnił się od zapachu u innego producenta. Będą one miały inne stężenie i będą połączone z innymi nutami, przez co finalnie ich zapach będzie zgoła inny.

Olejek paczuli znajdziemy przeze wszystkim w perfumach orientalnych, w których jest on nutą podstawową. Z pewnością przypadnie on do gustu osobom:

  • opanowanym,
  • eleganckim,
  • które lubią oryginalne, ale uniwersalne zapachy,
  • które preferują dość intensywne i mocno trwałe perfumy.

CIEKAWOSTKA! Perfumy z paczulą, np. woda perfumowana  Bi-es Blossom Avenue, są bardzo uniwersalne. Można je stosować jako perfumy dzienne, ale też jako te na wieczorne i eleganckie wyjścia z domu.

Kto nie może stosować olejku paczulowego?

Olejku z paczuli nie stosujemy:

  • w ciąży,
  • w połogu,
  • podczas karmienia piersią,
  • u małych dzieci.

Jak nie stosować olejku z paczuli? Podsumowanie

Olejku paczulowego nie przyjmujemy doustnie. Nie jest on lekiem i nie jest suplementem. Aby zauważyć największe efekty jego działania polecamy Wam:

  • masaże z tym olejkiem,
  • inhalacje,
  • kąpiele.

Jeżeli wolicie aplikować go ma skórę – koniecznie przed wsmarowaniem go w nią, rozcieńczcie go w wodzie. Możecie też dodać kilka kropel tego olejku do ulubionego kosmetyku. Pamiętajcie jednak, że aby nie narazić się na problemy, warto przed wsmarowaniem tego olejku w całe swoje ciało, wykonać test uczuleniowy.    

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 3353 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-23
great service
2024-02-23
Jestem bardzo zadowolona. Polecam
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel